Няма оправия! Древна крепост се превърна в сметище!

Няма оправия! Древна крепост се превърна в сметище!

Историческа забележителност тъне в боклуци, районът е превърнат в сметище въпреки, че е една от целите на идващите туристи в Кърджали.Б


Историческа забележителност тъне в боклуци, районът е превърнат в сметище въпреки, че е една от целите на идващите туристи в Кърджали.

Близо до града, над язовир „Студен кладенец“, в землището на село Вишеград, се извисяват останките от най-запазения средновековен замък в Родопите. Проучвания и разкопки отпреди около 50 години показват, че крепостта е била построена върху останки от антично отбранително съоръжение, принадлежало на траките. Откритите артефакти там датират от края на бронзовата и началото на старожелязната епоха. Древна и мистична, крепостта е не само наследство от миналото, но и наслада за сетивата. От там се разкрива уникална гледка – към града, язовира и крепостта „Моняк“. Неслучайно мястото се радва на сериозен интерес от цялата страна…

„Туристи идват много. От Варна, от къде ли не. Всяка седмица пристигат коли“, твърди кметът на Вишеград Осман Ахмед.

Хубавото обаче свършва до тук. Мястото около тази ценна историческа забележителност се е превърнало в сметище. Зелената площ край крепостта е осеяна с купища боклуци. Отпадъците са толкова много, че дори са покрили пътеката, която води до нея. Според кмета на Вишеград ще бъдат предприети мерки, но опасенията му са, че те няма да спрат нарушителите. 

“Ще направя докладна. Ще поискам да ми отпуснат допълнителни коли, за да се почисти мястото. Ще поискам там да се поставят бобри, най-малко четири броя, за да не изхвърлят боклуците на зелената площ“, казва Осман Ахмед.

Всъщност, крепостта се намира само на метри от последните къщи на селото. Предположенията са, че именно живущите в района са отговорни за мръсотията. 

Оказва се, че наред с този проблем е нужна и помощ за опазването на крепостта.

“Смятам да се обърна към Министерството на културата, за да поискам помощ за реставрирането на крепостта или поне да помогнат да ремонтираме пътя, който води до нея“, допълва кметът на Вишеград.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0