Нямаме чума по свинете, но нерегламентираните сметища носят зарази

Кърджали е единствената област в България, в която няма регистрирано огнище на африканска чума по дивите прасета, стана ясно на пров

Кърджали е единствената област в България, в която няма регистрирано огнище на африканска чума по дивите прасета, стана ясно на проведеното в сряда поредно заседание на Областната епизоотична комисия. Добрите резултати са плод на създадената перфектна организация за превенция на заболяването и взаимодействието между властите, отчетоха присъстващите.
Случай на АЧС вече има в Хасково, а през 2019 г. положителни проби бяха установени и в Смолян. В Кърджалийско продължава прилагането на строги мерки за биосигурност от страна на ветеринарните служби, ОПУ, Горските стопанства, ловните дружинки и др, подчерта заместник-областният управител Леман Али. Екипите на „Пътно управление“ извършват обходи по републиканската мрежа за ударени от МПС животни. По разпореждане на АПИ и Изпълнителната агенция по горите предстои да бъдат изработени и монтирани  информационни табели на няколко езика, които да предупреждават водачите за риска от чума по свинете. Въпреки, че интересът към индивидуалния лов на дива свиня е слаб, насърчаваме нашите членове да го комбинират с отстрела на хищници, обясниха представители на ловните сдружения в региона.
От ОПУ обърнаха внимание на големия брой нерегламентирани сметища, които очевидно не са дело на туристи, но създават предпоставки за разпространение на зарази, и настояха общините да се погрижат за разчистването им.  На заседанието на Областната епизоотична комисия бяха представени и промените в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, които касаят регистрацията на личните стопанства. Направените поправки облекчават животновъдите, категорични са от БАБХ. Директорът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Грозев представи график за провеждане на информационна кампания по населени места, която да запознае стопаните с поправките в закона.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0