Новите фабрики на България

Новите фабрики на България

През 2019 г. бяха обявени близо 500 млн. лв. повече инвестиции от предишната година. Новата мина на канадската Dundee Precious

През 2019 г. бяха обявени близо 500 млн. лв. повече инвестиции от предишната година. Новата мина на канадската Dundee Precious Metals край Крумовград е за 165 млн. долара

Инвестиции в производство за общо 1.3 млрд. лв. се изпълняват или подготвят през следващите няколко години в страната. Петнадесетте най-големи проекта, които „Капитал“ традиционно обобщава, са на различен етап и с различна продължителност, но като цяло данните очертават няколко общи тенденции.
Огромната част от инвестициите, включително най-големите, са в съществуващи предприятия, които се разширяват и модернизират. Преобладават проектите около София, три са в Пловдив, а за втора поредна година Враца привлича два нови инвеститора.
За разлика от 2018 г., когато почти половината от проектите бяха на германски компании, през миналата година най-много са българските. Най-голямата единична инвестиция идва от Португалия и е на BA Glass, която преди няколко години купи бившите „Дружба стъкларски заводи“ от гръцката Yioula, отбелязва деловият седмичник.
Добрата новина е, че общата сума на обявените нови вложения през 2019 г. е с около половин милиард лева по-голяма от предходната година, когато започнатите проекти бяха за 800 млн. лв. Инвестициите в работещи вече предприятия показват, че компаниите са с дългосрочни намерения и желание да развиват производствата си и веднъж дошли, инвеститорите често успяват да се аклиматизират. Новите имена в производството обаче са малко. А пропусната възможност на годината беше Volkswagen, като германската компания предпочете за новия си автозавод Турция пред България.
Миналата година се прояви и нова тенденция – закриването на нискотехнологични производства, изискващи много ръчен труд, който става все по-скъп. Така от страната се оттегли канадският производител на кожени тапицерии за автомобили ALC, който имаше три предприятия в България, а много заводи за автомобилни кабели рязко ограничиха или напълно спряха работа. За избралите да останат спасението е да започнат производство на по-сложни продукти, при които цената на труда няма толкова голяма тежест.
Своеобразната класация включва чисто производствени предприятия, но остават невидими проектите в добивната индустрия. Там обаче има две едри инвестиции: новата мина на канадската Dundee Precious Metals край Крумовград за 165 млн. долара и заводът за преработка на кварц-каолинова суровина в Дулово на „Каолин“ (собственост на германската Quarzwerke) за над 60 млн. лева.


24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0