Нова наредба налага изграждането на 100 тоалетни на Арена „Арда“

Нова наредба налага изграждането на 100 тоалетни на Арена „Арда“

От началото на тази година важи нова наредба за национално и клубно лицензиране в България. Тя определя критериите, които родните кл

От началото на тази година важи нова наредба за национално и клубно лицензиране в България. Тя определя критериите, които родните клубове и стадиони трябва да покрият, за да вземат лиценз. Това налага и изграждането на около 100 тоалетни на Арена „Арда“.
Първият от критериите е за минимален капацитет на стадионите. За efbet Лига той е намален наполовина, до 1500 места за сядане. За Втора лига местата трябва да са минимум 800.
Друг критерий определя покритите места на стадионите. В наредбата пише, че е препоръчително миниум 7% от седящите места да бъдат покрити с козирка, информира „Меридиан Мач“. Ако критерият не е изпълнен, клубът може да бъде санкциониран. А по принцип БФС, позовавайки се на изискванията на УЕФА, препоръчва 1/3 от седящите места да бъдат покрити. Това означава, че стадион за 15 хил. души трябва да има поне 1050 покрити места. А е препоръчително- покритите места да са минимум 5000.
Друг доста любопитен критерий е броят на тоалетните по нашите стадиони. В правилника пише, че минималният брой трябва да бъде както следва: 1 тоалетна и 1 писоар за 50 мъже; 1 тоалетна със седалка за 20 жени. Тоест на 15 000 зрители (14 500 мъже и 500 жени) задължително е да има 290 тоалетни и 290 писоара за мъже; 25 тоалетни със седалки за жени. Тъй като има стадиони, които не могат да покрият този критерий, БФС е решил да направи следните изключения: 1 тоалетна за 125 зрители – мъже; 1 тоалетна за 50 зрители – жени. Т.е. за 15 000 зрители (14 500 мъже и 500 жени) задължително е да има: 116 тоалетни – мъже; 10 тоалетни – жени.
Клуб, който не може да покрие новите наредби, ще трябва да домакинства на чужд стадион, посочват спортните медии.
Припомняме, че в момента тече процедура за изграждане на осветление на стадиона в Кърджали. И през пролетния сезон „Сините от Кърджали“ ще играят домакинските си мачове на стадион „Локомотив“ в Пловдив.
В момента възпитаниците на Стамен Белчев са на подготовка в турския курорт Белек.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0