Нинова: Излизаме на протести заради закриването на съдилища, в Родопите остават без правораздаване

Нинова: Излизаме на протести заради закриването на съдилища, в Родопите остават без правораздаване

„Излизаме на протестите по места. Не може да лишавате половин милион българи от лесен достъп до правораздаване“, обяви пред

„Излизаме на протестите по места. Не може да лишавате половин милион българи от лесен достъп до правораздаване“, обяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция пред медиите в столицата.

Поводът пък е „нарастващото недоволство в страната във връзка с предложение на ВСС за превръщане на районни съдилища в териториални поделения, което означава на практика закриването им“. Става въпрос за 57 районни съдилища, посочи Нинова.

Лидерът на БСП допълни, че става дума освен за географски труднодостъпни региони, но и за изоставащи такива – с много бедни хора, за които правораздаването в окръжните съдилища ще бъде все по-трудно и по този начин на практика им се отнема конституционното право на правосъдие. Нинова даде конкретен пример с област Смолян, където от 5 съдилища ще остане само едно – в самия административен център, и хората от малките общини ще трябва да пътувам дотам. По думите на Нинова същите са случаите в Кърджали и Видин, също изоставащи региони, които ще останат само с един районен съд.

Според нея това предложение е нескопосано и ненавременно, най-малкото, защото то изисква промени в над 20 закона.

Корнелия Нинова каза още, че хора от БСП се включват в протести в цялата страна с цел да се спре това решение и да се изчака действащ парламент, в който разумно да се обсъди. „Това решение не може да бъде бюрократично, стъпило на статистика – то е политическо. А в следващия парламент ще срещне нашата категорична съпротива“, категорична бе Нинова.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0