Ниляй ще представя Кърджали на финала в „науката на тихото съзерцание“

Ниляй ще представя Кърджали на финала в „науката на тихото съзерцание“

Ниляй Шериф от ЕГ „Христо Ботев“ ще представя област Кърджали на Националната олимпиада по философия. Сега Ниляй се готви з

Ниляй Шериф от ЕГ „Христо Ботев“ ще представя област Кърджали на Националната олимпиада по философия. Сега Ниляй се готви за финалния  кръг, където трябва да покаже завидни знания  и тестова култура. За талантливата гимназистка писането на есета, с които да впечатлява, отдавна е повече от приятно занимание. Тя е познато име сред младите творци на Езиковата гимназия, с редица награди за поезия и проза, с многобройни отличия от национални литературни конкурси, а сега очакваме да покори и най-високия връх в науката на тихото съзерцание.

„Контактът между животните е изцяло пряк, с единствената цел да оцелеят, а при хората думите са магия, орисия и проклятие. Те превръщат красотата в лъжа, истината в недолюбване и повод за раздор.“ Това е една малка част от философското есе на Ниляй, в което трябваше да разсъждава по фрагмент на Зджислав Краснодембски от „Постмодерни дилеми на културата“. Класирането ѝ за националния кръг нареди област Кърджали сред  деветте области в страната, допуснати до националния форум.

Според Марина Димова, учител по философия, Ниляй е творец – философ, подкрепящ тезите си със силна аргументация и наблюдения, които е добила от житейския си опит и широкия спектър от знания по философия,  итература, история, природни науки, религия и изкуства.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0