Николай Овчаров: Крепостта Устра е била резиденцията на „родопския цар“

Николай Овчаров: Крепостта Устра е била резиденцията на „родопския цар“

Момчилова крепост се намира в община Смолян и е уникална историческа забележителност, където оживяват митовете и легендите за безстр

Момчилова крепост се намира в община Смолян и е уникална историческа забележителност, където оживяват митовете и легендите за безстрашния Момчил войвода.
Опс, вече няма да е така.
Археологът Николай Овчаров ще се опита да докаже, че резиденцията на Момчил юнак е била край Джебел.
Проф. Николай Овчаров съобщи за локализирането на планинската резиденция на Момчил юнак, известен като „родопския цар“, пишат пловдивски издания
Резиденцията се намира в центъра на Средните Родопи, където се издига мощната крепост Устра между Джебел и Златоград и е от най-добре запазените средновековни крепости.
„След дълго търсене заедно с проф. Пламен Павлов и след като миналата година открихме мястото на битката, където е загинал Момчил юнак през 1345г. при крепостта Перитор в днешна Гърция, сега установихме, че мощната крепост Устра, която е в Средните Родопи, е била неговата крепост, като средновековен замък е. „
Откритите находки могат да се видят в Кърджалийския музей и в частния музей в Златоград в Етнографския комплекс“, твърди археологът Овчаров, който стана известен с продължаването на разкопките на открития от Иван Балкански комплекс „Перперикон“.
През 14 век, след като е приел да управлява дадени му от Кантакузин територии в Родопите, Момчил завзема и Беломорието.Момчил си присвоява Беломорието и се обявява за независим от византийците владетел.
Наричаната досега Момчилова крепост е твърде малка, за да се приеме като негова резиденция, а в резултат от направените сега изследвания, със сигурност може да се твърди, че крепостта Устра е била планинската резиденция на Момчил юнак между 1343 г.– 1345 г., смята Овчаров.
Той каза още, че в община Джебел се работи по проект, с който да има по-лесен и удобен достъп до крепостта Устра, която е на 1200 метра надморска височина.

Устра е името на една от най-запазените крепости в Родопите. От нея са останали основите на много от сградите и кулите. Крепостта е строена през Средновековието и през своето съществуване е била под властта предимно на Византийската империя. Устра е построена през X век, за да бъде охраняван минаващият оттам търговски път. Крепостта се намира близо до село Устрен в община Джебел, област Кърджали. Разположена е на най-високата част на стръмен връх и от нея има добра видимост на голямо разстояние.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0