Никой не знае броят им, но: За 10 години улична котка с поколението си създава 50 000 котета?!

Никой не знае броят им, но: За 10 години улична котка с поколението си създава 50 000 котета?!

Все повече жени от региона посвещават част от времето си на бездомните котки– за планирана кастрация и медицински грижи. Вете

Все повече жени от региона посвещават част от времето си на бездомните котки– за планирана кастрация и медицински грижи. Ветеринарният лекар Николай Каснаков твърди, че броят на доброволците, които водят пострадали животни в 5-те специализирани за котки кабинети в Кърджали, се увеличава и средно на седмица се решават от 3 до 5 случая, вкл. и за пристигащи от Момчилград, Ардино и Джебел. „Увеличава се тенденцията на състрадание”, твърди той, цитиран от Арт галерия „Кръг“. В неговия кабинет двама от лекарите са специализирани да оказват помощ на котки – д-р Велкова и д-р Байрям.
Докато според официалните проучвания броят на бездомните кучета в страната намалява с всяка изминала година, този на уличните и дворни котки остава неизвестен и дори основателно се предполага, че бързо се увеличава. С намаляване на кучетата се забелязва увеличаване на

бездомните котки, което е нормално, тъй като и двата вида използват едни и същи ресурси на средата – храна, вода и подслон. За разлика от кучетата, котките са много по-приспособими към условията на средата. При това те се възпроизвеждат много по-бързо: само за 10 години една некастрирана женска и нейното поколение може да бъдат причина за появата на близо 50 000 котета, повечето от които в първите месеци от своя нелек живот стават жертва на жестокост, инциденти, болести или борба за територия.

На 8 август пред Арт галерия КРЪГ в Кърджали ще бъдат изложени фотопортрети на 8 добре изглеждащи пухкави бездомни котки от 8 европейски страни /с автор на фотографиите Димитър Кутелов/, посочиха от галерията.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0