Не е вярно, че в Кърджали има спад на заразените след затягането на мерките

Не е вярно, че в Кърджали има спад на заразените след затягането на мерките

Кърджали е първата област у нас, в която седмица, след затягането на мерките, заболяемостта падна. От над 120 на 100 000 население, сег


Кърджали е първата област у нас, в която седмица, след затягането на мерките, заболяемостта падна. От над 120 на 100 000 население, сега тя е между 60 и 119 на 100 000, с което областта е първата, която излезе от червената зона и премина в оранжевата.

Това обяви вчера главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинга на здравното министерство.

 

И следва да добавим, че това не е така. Баш здравният инспектор казва неистини. Кърджали не е в червената зона много преди на 28 ноември да бъдат въведени нови ограничения. Дори напротив, след затягането на мерките има лек ръст. Преди частичния локдаун в делнични дни област Кърджали отчиташе между 10 и 20 заразени на ден, докато в седмицата на ограниченията те са от 27, 28, 26…

Данните са от същия Национален оперативен щаб (НОЩ), в който работи доц. Кунчев.

За двете седмици преди локдаун, от 16 до 29 ноември, в област Кърджали са установени 174 случая на COVID-19. Само за последната седмица, от 28 ноември до 5 декември, те са 105.

 

Иначе, адмирации за Регионалната здравна инспекция и щабовете, за всички жители на региона, за дисциплинираните гурбетчии и изселници, които си идват у дома за празниците.

Тъжното е, че много заразени не могат да си позволят 120-те лева за PCR тест, и именно това „тъжно“ е с голям принос за излизането на Кърджали от червената зона. Но това се случи преди затягането на мерките.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0