Неджо: Билките и подправките си ги бера от градинката пред блока във „Възрожденци“! (снимки)

Неджо: Билките и подправките си ги бера от градинката пред блока във „Възрожденци“! (снимки)

„Тази градинка е уникална, №1 в Кърджали. Каквато подправка ти трябва за манджата, тук я има. Или искаш полезен билков чай - пак тук. Не е необходимо

„Тази градинка е уникална, №1 в Кърджали. Каквато подправка ти трябва за манджата, тук я има. Или искаш полезен билков чай – пак тук. Не е необходимо да ходиш до магазина. Има билки и за болежки. Всички сме благодарни на Неджо“, отбелязва с благодарствена усмивка обитател на един от блоковете в централната част на най-големия кърджалийски квартал „Възрожденци“.

А Неджо е Неджатин Мустафа, който от 31 години отглежда пред жилищния блок, в който живее, различни видове лечебни растения, зеленчуци и плодни дръвчета. „Отглеждам това, от което аз и моите съседи имаме нужда – зеленчуци, ябълки, круши, праскови, нар, различни билки. През годините се наложи да разширявам „нивата“, а за по-голяма продуктивност трябваше да взема пръст от други места“, отбелязва Неджо. Градинката пред блока в началото била 3-4 квадратни метра, днес вече е 16.

Според него в Кърджали, дори в презастроения „Възрожденци“, има пространства, които, ако не са големи за изграждане на детски площадки, могат да бъдат облагородени по този начин.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0