Неврохирургът, който взе отпуск, за да… се бори с Ковид-19!

Неврохирургът, който взе отпуск, за да… се бори с Ковид-19!

 Автор и съавтор е на 26 научни публикации. От 1994 г. до сега е републикански консултант, ординатор-неврохирург в УМБАЛ „Св

 Автор и съавтор е на 26 научни публикации. От 1994 г. до сега е републикански консултант, ординатор-неврохирург в УМБАЛ „Св. Георги” ЕАД – Пловдив. Председател е на Съвета на директорите на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” в Смолян.

Това е най-кратката визитка на водещия неврохирург д-р Стефан Райков.

Лекарят, който стана доброволец в Ковид отделението на болницата в Златоград.

Завършил „Медицина”  във Висш Медицински Институт  – Пловдив (сега Медицински университет – Пловдив), магистър-лекар в специалност „Неврохирургия”. Има Сертификат по „Здравен мениджмънт” от  СА “Д. Ценов” – Свищов. От 1990 г.-1991 г. работи като ординатор в ОРБ БМП  „Хирургично отделение” – Смолян. От 1991-1992 г. е стажант-лекар в Tembisa hospital – Йоханесбург, ЮАР…

26 години отдадени на неврохирургията. Най-точната атестация за работата му са броят спасени пациенти.

Започва кариерата си в болницата в Смолян. Първо една година в Бърза медицинска помощ и една година в Хирургично отделение.

Решението да се включи като доброволец в болницата в Златоград обяснява със сантимента, който носи в сърцето си към родопския град и заявява „моята помощ е напълно безвъзмездна, доброволец съм в платения си годишен отпуск“.

Д-р Райков говори за мисията си пред 24smolian.com:

-Доброволец в Ковид-отделение! Как, д-р Райков, определят избора Ви близките и приятелите Ви – с възхищение или страх от неизвестното?

-Тук ще бъда кратък. С възхищение и загрижестност, защото рисковете не са малки, инфекцията съвсем не е безобидна. В същото време близките ми са горди от постъпката ми.

В болницата в Златоград заварих един сплотен колектив, но същевременно и много изморен физически. Двама лекарид-р Хаджиминев и д-р Пехливанова, двама медицински специалисти. Те работят на смени през 12 часа. Помагам им, но те са основните лица, които се борят с инфекцията.

Разбира се, това се случва в колаборация с всички структури на болницата, клинична лаборатория. Те всички са водени и подпомогнати  от ръководството на болницата в лицето на д-р Личев. Екипът на болницата ме посрещна много сърдечно.

 -Променихте ли си мнението за коронавируса преди и след решението да станете доброволец?

– Наясно съм какво представлява вирусът. Пандемията се развива много динамично, окончателен отговор какво представлява едва ли някой е в състояние да даде.

 -Какво най-много Ви се иска да кажете на хората?

-Да бъдат дисциплинирани, да спазват правилата – трите „Д“, пазейки себе си, пазим всички и всички ангажирани в здравеопазването. Но преди всичко самите тях си.

-Когато има толкова много заразени и починали, няма как да не си зададем въпроса кой е виновен? – коварният COVID-19 или неподготвеното ни здравеопазване?

– Здравеопазването в Европа е подготвено, за да реагира адекватно, въпреки изненадата с поява на вируса. Вирусът е нормално да мутира.

 -Ядосвате ли се, когато след смяна излезете на улицата и забележите хора без маски или чуете коментари за пандемията и противоепидемичните мерки от такива, които имат мнение за всичко?

-Не се ядосвам, винаги съм казвал, че дисциплината е нещо, което помага не само във времето на пандемии, и войни, а и в мирно време, и правилата трябва да се спазват, колкото и клиширано да звучи.

От 24smolian.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0