На 84-годишна възраст почина проф. Ахмед Садулов – ученият, който не се "сгоди" с политиката

На 84-годишна възраст почина проф. Ахмед Садулов – ученият, който не се "сгоди" с политиката

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с прискърбие съобщава, че на 2 януари 2020 г. на 84-годишна възраст ни напусна проф. д

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с прискърбие съобщава, че на 2 януари 2020 г. на 84-годишна възраст ни напусна проф. дин Ахмед Садулов Ахмедов, дългогодишен преподавател в Историческия факултет. Погребан е на 4 януари в Банкя.
Ахмед Садулов Ахмедов е роден през 1935 г. в с. Млечино, община Ардино, Кърджалийска област. През 1983 г. е доцент в Катедра „История на Византия и балканските народи“, а по-късно става професор. През 1980 г. става доктор на науките в Сорбоната. Бил е заместник-декан на Историческия факултет за периода 1987-1989 г.
До пенсионирането си през 2003 г. е преподавател в Историческия факултет на Софийския университет. Води лекции по балканска история. Обучавал е десетки студенти, специализанти и докторанти.
Автор е на книгите „Агонията на Източния въпрос“ и „История на османската империя“.
Пред 1990 година Ахмед Садулов бе издигнат за кандидат-депутат от БСП в 58-ми едномандатен район, включващ община Ардино и част от община Кърджали. Тогава професорът загуби, а народен представител от Ардинско стана джебелчанинът Бахри Юмер. Два са запомнящите се коментари от този вот: „Ученият не се „сгоди“ с политиката“ и „И магаре да вържеш за кандидат на ДПС тук, ще спечели“.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0