На 15 май: Джамиите отварят за общи молитви, хора от рискова група да не ходят!

На 15 май: Джамиите отварят за общи молитви, хора от рискова група да не ходят!

Уважаеми братя и сестри мюсюлмани, Във връзка с изтичането на извънредното положение в Р.България на 13.05.2020 г., Висшият мюсюлм

Уважаеми братя и сестри мюсюлмани,
Във връзка с изтичането на извънредното положение в Р.България на 13.05.2020 г., Висшият мюсюлмански съвет на свое извънредно заседание същият ден взе решени , с което се разрешава в джамиите да се провеждат колективните молитви след петъчната молитва на 15.05.2020 г.
От 15 май (петък) всички джамии и месджиди се откриват за петъчните и общи молитви, като преди и след тях ще бъдат дезинфектирани и стерилизирани.
Преди да се отворят джамиите ще бъдат дезинфекцирани, като това ще бъде направено и след петъчната молитва. Не се препоръчва използването на местата за ритуално измиване, а хутбетата по време на петъчната молитва ще бъдат с максимално кратко съдържание. Няма да има ваазове и лекции преди и след петъчни молитви. В джамиите няма да се допуска влизането без предпазни маски и трябва да се спазва социална дистанция между хората от метър и половина.
Хронично болни, хора в рискова група и със слаб имунитет  не трябва да посещават джамиите за намаз в епидемиологичната ситуация. За тях джума намаз не е фарз (задължителен). Те трябва да кланят молитвите в домовете си. При влизане в джамията ръцете на вярващите трябва се дезинфекцират с дезинфектант, който се намира в близост до входната врата.
Не се препоръчва ръкуването и прегръщането след намаз. Не трябва да се организират и масови религиозни мероприятия като сюннет , ифтари , мевлиди и никях. Препоръчва се празничните байрамски молитви да се изпълняват на открито място.
Районните мюфтийства ще инструктират имамите и мюсюлманските настоятелства за отговорността им за спазване на взетите решения до отминаване на опасността от заразяване с COVID-19. Решението важи до отмяната му от Висшия мюсюлмански съвет или с издаването на специална заповед от Главния мюфтия .
Нека Аллах (дж.дж.) в този свещен месец Рамазан да приеме ибадетите и молитвите на всички ни. 
С най-искрени благопожелания:
БЕЙХАН МЕХМЕД
Районен мюфтия на Кърджали
24rodopi.com 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0