На пикник по време на COVID-19… над 300 кърджалийци хванаха пътя за язовира и „Утробата“ (снимки)

Ако на 26 април няма пътен инцидент между Кърджали и началото на горската пътеката край едноименния язовир, водеща към пещерата R

Ако на 26 април няма пътен инцидент между Кърджали и началото на горската пътеката край едноименния язовир, водеща към пещерата „Утробата“, то… браво на рибари, туристи, любители на скарата и бирата сред природата или просто влюбени, „излезли на въздух“! Похвали заслужава всеки един от водачите на десетките автомобили, които превърнаха път № KRZ1285 и тясното му продължение до бреговете на Боровишка река в една от най-натоварените пътни артерии в Родопите днес.
Над 300 кърджалийци заеха позиции по беседки и чешми, по бреговете на язовира и реката, на поляни, по билото на масива край „Утробата“…
„Човек откача вкъщи. Лозунгът „Остани си вкъщи“ не е нито първа хубост, нито от полза за икономиката. По-вярното е да се пази физическа дистанция, а това е постижимо дори да си със семейството си на пикник“, споделя един от отговорниците на скара в дерето след Дъждовница.
Продължаваме напред. Нито една от 15-ината беседки и чешми не е свободна. Позакъснелите са слезли край брега на язовир „Кърджали“. Рибарите също са много.


8 леки коли са паркирали до табелата, обозначаваща стръмната пътека към пещерата. По заобиколния, но по-лесен маршрут за „Утробата“ пък са поели туристи от 4 МПС-та.
Всеки, с когото разговаряме за извънредното положение и противоепидемичните мерки, се оказва много осведомен – и за болестта, и за това, което говорят от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.
„Ние сме 6-ма. Оставихме вкъщи дядо, и не защото е зле, или, че в гората може да се зарази, но нали така е трябвало – възрастните хора да си стоят затворени. Добре, да приемем, че е така, но защо толкова дълго време държат децата далеч от парковете“, обяснява студентка, която се прибрала в родния край след въвеждането на извънредното положение.
Приятелят й се пали: „Цял свят дават Швеция за пример, само в България ги сочим с пръст, че скандинавците обикаляли свободно и крепяли икономиката си. Приемам, че е важно да не напълним болниците, но успоредно с това трябва да се мисли и за утре. Генералът не трябва да е първа цигулка, до него трябва да застане още един човек, който мисли за икономиката, за това, утре да не се юрнат на Запад още повече българи. Защото коронавирусът няма да си тръгне на точно определена дата и може да се окаже, че сме счупили икономиката, а вирусът е останал задълго тук“.


Натъкнали сме се на словоохотлив и наперен събеседник, продължаваме. Провокираме го дали тази сутрин, преди да натовари месото и алкохола в багажника, не е гледал брифинга на щаба и на ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски. „Не. Рядко се случва. Щадя се. Чета данните в интернет. Но пък гледах в деня, когато имаше 90 заразени. Да, но при чувствителен ръст на взетите проби, над 1000. Но това не се казва. Имало ръст заради софиянците, които си тръгнали на Великден за родните места. Да, но в Плевен има повече болни от София за деня. Значи ръстът не е заради пътуващите софиянци, а заради работещите шивачки“, ядосва се младият мъж. На раздяла ни моли да не публикуваме снимки.
По-нататък срещаме оптимисти, които са убедени, че със затоплянето на времето и коронавирусът ще си замине. Има и фенове на генерала, и любители на конспиративната теория за новия световен ред. Има и две-три групички, които са артък много и на опасно близко разстояние един от друг под навеса.
Към 14 часа в района на Енчец вече се поява джип на Жандармерията. Това пък го вмъкваме, за да си спестим критиката на онези, които в следващите дни плануват да излязат на пикник в района на Пъдарци, но срещнат стоп-палка. Ако ви спрат служители на реда, няма да е заради 24rodopi.com. В полицията знаят всичко. И ако ви се струва, че извънредното положение го карате някак си по-либерално, то е защото знаещите и можещите от местните щабове и институциите са преценили да е така – либерално.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0