На опашка за алкохол: Един час, докато ти дойде редът в „Системата“!

На опашка за алкохол: Един час, докато ти дойде редът в „Системата“!

"Това е опашка за алкохол. Понеже в цяла Швеция само тази верига магазини има право да продава алкохолни напитки над 3,5 градуса" споделя ардине

„Това е опашка за алкохол. Понеже в цяла Швеция само тази верига магазини има право да продава алкохолни напитки над 3,5 градуса“ споделя ардинецът Бейхан Сали, който от 8 години е гурбетчия в шведския град Варберг.

В целия град има само два от тези магазини. Шведите ги наричат „Системата“. Разбира се, алкохол се продава и в заведенията, но и те са под лиценза на същия монополист, а цената е в пъти по-висока.

„За да си поръчаш или купиш алкохол в Швеция, трябва да удостовериш, че си навършил 20 години, а служителите на „Системата” те проверяват да не си пиян в момента на покупката.

За хората от Кърджалийско, които не са били в скандинавската държава, може да звучи абсурдно, но такава е ситуацията тук. Особено в петък следобед пред магазините на „Системата” често се образуват дълги опашки, понякога клиентите търпеливо чакат по цял час. За по-заможните  има и доставки по домовете, но на завишени цени. Всяка екстра се доплаща“ допълва нашенецът.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0