На морето и зад граница, мнението: Оправяй се сам, не чакай от държавата!

На морето и зад граница, мнението: Оправяй се сам, не чакай от държавата!

Ако сте на почивка вече по морските ни курорти по нищо няма да усетите, че ще има предсрочни парламентарни избори на 11 юли. Никой

Ако сте на почивка вече по морските ни курорти по нищо няма да усетите, че ще има предсрочни парламентарни избори на 11 юли. Никой не говори за политика, нито се интересува от престрелките между партиите, които вървят с пълна сила по социалните мрежи и медиите. Тези, които работят по курортите, ни заявяват, че няма да гласуват. Не че не искат, но повечето хора работят без прекъсване по 12-13 часа без почивка през деня, без почивен ден. Нямат физическата възможност и никой няма да ги освободи от работа, за да правят адресни регистрации на новото място и да гласуват в самия изборен ден.

 

 

„Не се правят избори през лятото.

 Ние не сме богати като политиците и гледаме да изкараме някой лев с цената на подути крака, защото сме прави постоянно. А ни подготвиха поредния удар по джоба с цената на тока с увеличение от 4%, поскъпнаха и хранителните стоки, а и отсега се говори, че може пак да ни затворят заради делта вируса. Изобщо не ме интересуват политиците. Ако ние не мислим за собственото си оцеляване няма кой друг да помисли“, разсъждава по темата 48-годишна родопчанка, която от май месец работи в Слънчев бряг.

 

„Какво ме занимавате с избори,

 те нищо не променят иначе щяха да ги забранят. Блестящият Марк Твен го беше казал. Едно разбрах за моите 36 години – оправяй се сам, не чакай нищо от държавата. Изкарах ковида и спокойно мога да замина за чужбина да работя. Чакам да ми се обадят и пътувам за Германия. За три месеца изкарвам 20 хиляди лева, вече четвърта  година съм така. Не мога да разбера защо хората разчитат на държавата, а не търсят варианти да живеят по-добре. Не ме вълнува кой ще спечели, приготвям се да пътувам. Животът продължава, с избори или без избори“, споделя мнението си 36-годишен  мъж.

Всеобщо е мнението на родопчани, че конфигурацията в бъдещия парламент пак ще е горе-долу същата, както при изборите през април месец. Повечето са на мнение, че ще се състави този път правителство.  Някои подкрепят действията на служебното, други са категорични, че то само с чистки по върховете се занимава и нищо  съществено не направи за подобряване живота на хората.

 

„Пак никой не говори за доходите на хората в провинцията и ниските заплати.

 Ако някой от политиците каже – увеличаваме заплатите – ще гласувам за него.

Нищо няма да стане в тая държава, играят си игрите. Всичко е театър“, коментира крайно разочарован родопчанинът.

„Партиите и политиците няма да ме нахранят. От края на месец май съм в Несебър и работя. Ако си бях в Смолян щях да гласувам, но едно пътуване дотам и обратно ще ми е към 100 лв. Дали някой заслужава от кандидатите за политици да отделя тези пари, мисля, че не заслужава. От мен нищо не зависи в политиката. От мен зависи да си плащам сметките, заемите, данъците и да работя, за да гледам семейството си“, коментира 43годишен мъж.

„Не се притеснявам за изборите, а за това, че не мога да намеря персонал за моя магазин и засега сам ще работя – от 9 до 22 часа“, коментира собственик на магазин в Поморие.

 

Младите искат пари, заминават зад граница

 Сериозен проблем се очертава липсата на хора, които да работят по морето. Младите искат много пари, ходят по чужбина и вече имат големи изисквания за заплатите. Основно работят 40-50 и 60-годишни хора да подпомогнат личния си бюджет. Взимат отпуски и за два-три месеца работят по морските ни курорти, коментират от бранша.

По морето не се усеща, че ще има избори. Хората са дошли да почиват, да се разхождат и да ходят на плаж. През годината бяха затворени и депресирани заради пандемията от коронавирус и сега са дошли пълноценно да отмарят. По морските курорти все едно си в друг свят, но влизайки в социалните мрежи се връщаш в реалността. Престрелки между опонентите, обиди, плюене, предизборни срещи и обещания. За и против машинното гласуване, заловени дилъри на гласове. Може би точно социалната мрежа те връща в реалността, а иначе хората, които са на почивка по морските ни курорти, искат точно товада избягат дори и за малко от реалността. А какво ще се случи на предсрочните парламентарни избори ще видим след 11 юли. 

Николай Михайлов, 24rodopi.com  

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0