На "Маказа" всичко е спокойно – гърците правят бързи тестове, българите доказват сериозно основание за пътуване

На "Маказа" всичко е спокойно – гърците правят бързи тестове, българите доказват сериозно основание за пътуване

На ГКПП „Маказа“ всичко е спокойно, въведен е облекчен режим и за неслужебни пътувания, но има достатъчно ограничения и поч


На ГКПП „Маказа“ всичко е спокойно, въведен е облекчен режим и за неслужебни пътувания, но има достатъчно ограничения и почти никакъв трафик, предаде репортер на 24rodopi.com от граничния пункт. Пътуващите трябва да имат сериозно основание за пътуване в Гърция, но при затворени хотели и ресторанти, това няма как да е „туризъм, на почивка“.

Леки автомобили и бусове могат да преминат на гръцка територия, но само при представяне на QR код, отрицателен PCR тест, или документ, че са минали поне 14 дни от поставяне на втора доза ваксина срещу COVID-19. Шофьорите на бусове вече имат право да возят до един пътник, посочиха пред екип на 24rodopi.com служители на граничния пункт. Както вече писахме, гърците вече правят и бързи антигенни тестове на границата.

Никакви автомобили на 19 април на „Маказа“, много хора пък са били връщани от гърците в последните дни. „Идват туристи с автомобили, питат дали могат да преминат, но повечето се оказват неподготвени за изискванията на гръцките власти и просто се връщат“, посочиха на пункта.


Гръцките власти взеха решение от 19 април да отменят изискването за задължителна 7-дневна карантина за гражданите на държави – членки на ЕС и на Шенгенското пространство, включително и на България. Новите разпоредби са в сила от днес и важат също за гражданите на Великобритания, САЩ, ОАЕ и Израел, съобщиха от Министерството на външните работи.

Отпадането на 7-дневната карантина за пътуващите от тези страни ще е възможно само при условие, че гражданите представят при пристигане в Гърция документ за негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди влизането в страната, или сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19, доказващ, че ваксинацията е направена най-малко 14 дни преди това. Сертификатът трябва да е на английски език, да е издаден от публичен орган и да съдържа информация за вида и броя на дозите на ваксината.

Българските задгранични представителства в Гърция обръщат внимание, че при влизане в страната гръцките власти на случаен принцип могат да извършват PCR или бърз тест на пътуващите граждани.

От ведомството припомнят, че при пътуване към Гърция всеки гражданин следва да има генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF), (https://travel.gov.gr/#/). Изискването важи и за водачите на тежкотоварни превозни средства, които са освободени от задължението за представяне на отрицателен резултат от PCR тест. Компаниите, предоставящи пътнически услуги, са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR преди качването му на борда.

Преминаването през ГКПП „Кулата-Промахон“ е разрешено в часовия интервал от 07:00 ч. до 23:00 ч., при спазване на всички изисквания за влизане в страната. От днес, в този часови интервал, гражданите могат да преминават границата с Гърция и през ГКПП „Маказа-Нимфеа“, който досега беше отворен само за тежкотоварни превозни средства.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510.

На снимките: ГКПП „Маказа“ – април 2020-та и 19 арил 2021-ва

Очаквайте видеорепортаж от границата

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0