Наши гурбетчии: Доскоро не ни искаха дори гласовете, днес ни канят за кандидат-депутати!

Наши гурбетчии: Доскоро не ни искаха дори гласовете, днес ни канят за кандидат-депутати!

„Никога в Западна Европа толкова много не се е говорело за изборите в България.За първи път сред нашенците има едно приповдигнато

„Никога в Западна Европа толкова много не се е говорело за изборите в България.

За първи път сред нашенците има едно приповдигнато настроение. Доскоро не ни искаха гласовете, днес ни канят да се включим в листите с кандидат-депутати. За първи път гурбетчии ще станат депутати. До 11 юли в Лондон с 14-часов работен ден, след 11-ти – в Народното събрание. От Хага – на жълтите павета в София“, коментира пред 24rodopi.com Николай Симов, наш гурбетчия в германския град Регенсбург.
Обяснява ни за кампанията на партията на Васил Божков „Българско лято“, която набира кандидати за депутати сред стотиците хиляди нашенци в Западна Европа под мотото „България е там, където има дори един българин“. И подчертава: тук, в Регенсбург, сред българските гурбетчии партията на Божко е трета политическа сила.
„Желаещите да влязат в политиката изпращат CV по имейла, а одобрените ги интервюират. Интересен експеримент. В партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ залагат на координаторите, в Регенсбург е Деница Косева. Но Божков е намерил по-оригинално решение –

всеки, който иска да е депутат, е на един и-мейл разстояние“,

допълва Симов, който ръководи българска бригада, която е подизпълнител на строителни обекти.
Негова „дясна ръка“ се явява кърджалиецът Ферди С.
„Много хора не гласуваха на 4 април, но след скандалните  разкрития на Светослав Илчовски как се управлява държавата, все повече искат да упражнят правото си на вот на 11 юли. Лично аз не искам повече да търпя това безобразие – близките ми и приятелите в България да консумират храни – боклуци и меса с изтекъл срок на годност и да сме на последно място във всички класации. Заради алчността на някои хора, които ни управляват“, твърди Ферди, който е сочен от Николай за „незаменим майстор и в соларните системи, и в цялостния ремонт на една баня“.
Някои от вижданията на завършили училището в кърджалийския квартал „Възрожденци“ са крайни, но по много теми има завидни познания.  Любимата му е: „Доколко е вярно, че в България мафията си има държава!?“. Може да говори с часове.

„Те си мислят, че гурбетчиите тук не се интересуваме от политика или сме „втора класа“ хора,

които не трябва да гласуват, но искам да ги убедя, че все повече наши сънародници гледат под лупа случващото се в България. Подсъдими политици, като водача на листата на ДПС в Монтана Димитър Аврамов, влизат в парламента, за да се измъкнат от правосъдието. Нормално ли е управляващи политици и министри да рекетират бизнесмени, да заплашват, да унищожават бизнеси? Това са прийоми на мафията. И още по-страшното е, че използват като бухалка прокуратурата. За повдигане на скалъпени обвинения. Щом бизнесмени с милиони печалба са подложени на такъв тормоз и насилствено отнемане на бизнеса им, какво да кажем за обикновените хора. Наскоро четох, че бивши кметове на общини в нашия регион са успели да спестят сериозни суми, според декларирани от самите тях приходи. Например, кметът на Джебел Бахри Юмер – 73 хиляди лева. Аз друго съм чувал,  за неофициалните спестявания и активи в стотици хиляди, че и милиони. Недоумявам как може да бъдат спестени такива пари от заплати чрез честен труд и по законен начин!? 
Тук работя от 6 години в строителството и едва успявам да спестя по 2000 лева на месец, след като си платя квартирата и другите разходи. А печеля около 4000 лева на месец (близо 2000 евро). Това е прилична сума за работещите в държавната администрация в България. И се чудя как са ги спестили въпросните господа. С честен труд и пот на челото или с далаверки, комисионни, търговия с влияние? Чудно ли е тогава, че няма достатъчно ресурси за всички, а тези, които се чувстват работоспособни, напускат страната в търсене на по-справедливи условия? Докога ще продължават корупцията, кражбите и беззаконията в политиката, шуробаджанашките назначения и докопването до кокала?“, завършва кърджалиецът, който на последните избори е гласувал за „Има такъв народ“.

Как гласуваха българите на 4 април в немския град Регенсбург?

Регенсбург е 150-хиляден град, разположен на река Дунав, в югоизточна Германия, недалеч от Мюнхен и е бивша баварска столица. Известен е със средновековния си каменен мост от 12 век и готическа катедрала от 13 век.
Наподобява Стара Загора със своите 150 хиляди жителите и безбройните липови дръвчета, които са навсякъде. По неофициална информация в града има около 6 хиляди българи.
Тук има българска кръчма. Има и българска дискотека в едно близко селце, наречено Нитендорф, на около десетина километра, където всяка събота (преди пандемията с Ковид-19 естествено) идват фолкпевици и певци от България. Естествено, има и разкрита секция за гласуване.
На парламентарните избори на 4 април в тази секция са  гласували общо 914 български граждани. Първа политическа сила е ПП „Има такъв народ“ с 420 гласа, което не е изненада, отчитайки факта, че 40 % от всички гласували българи в Германия са подкрепили формацията на Слави Трифонов.
Втора сила е „БСП за България“ с 91 гласа. Следват формацията на Васил Божков „БНО“ с 64 гласа, коалицията „Демократична България – Обединение“ с 63 гласа,“ Възраждане“ с 61 гласа и ГЕРБ – СДС с 59 гласа. „Изправи се! Мутри вън“ печелят 28 гласа, ДПС – 15, ВМРО-11, а 7 са заявили, че не подкрепят никого.
Прави впечатление големият брой недействителни бюлетини – 67.
Текст и снимки: Ради Радев, Регенсбург-Кърджали
Специално за 24rodopi.com
На снимките: Наши гурбетчии през уикенда на брега на реката; Регенсбург

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: