Напускащите COVID-отделението медсестри – национален проблем, парите орязани, вече няма „първа линия“, а норма

Напускащите COVID-отделението медсестри – национален проблем, парите орязани, вече няма „първа линия“, а норма

„Проблемът с медсестрите в COVID-отделението в Момчилград, които обявиха, чеще напуснат, не е локален, а национален. Напрежение тлее във всяко болничн

„Проблемът с медсестрите в COVID-отделението в Момчилград, които обявиха, чеще напуснат, не е локален, а национален. Напрежение тлее във всяко болнично заведение в страната. Недоволството е срещу новата методика при допълнителното заплащане заради пандемията от COVID-19“, споделя пред 24rodopi.com кърджалийски медик. Съгласно заповедта на Министерството на здравеопазването сега се плаща за преминал болен от коронавирус, а не по 1000 лева на всички на първа линия.

Както вече 24rodopi.com писа, неврологичното отделение в болницата в Момчилград може да остане без медицински сестри, след като всички осем служителки са подали колективно молби за напускане заради Ковид отделението. Причините са в ниското заплащане и 24-часовите смени.

„Работим постоянно с пациенти, смените са за цяло денонощие, трупаме умора, а заплащането е… 670 лева месечно. Получаваме и по 320 лева, отпуснати от Здравното министерство“, посочиха сестрите. Брутното месечно възнаграждение на момчилградските медицински сестри е 750 лева плюс 360 лева.

Те са категорично против новия метод на заплащане с ковид-положителни пациенти.

„В началото на пандемията се обяви, че ще трябва да ни дават като работещи на първа линия 1000 лева, но сега не е така. Чиновникът измисли, че за да получим някаква сума, трябва да има поне един преминал пациент. Дали ще има повече или не, няма никакво значение и ако нямаме на всяко едно дежурство поне един пациент, няма да получим нищо. В разгара на 4-тата вълна медицински лица да излязат на улицата, това е сбъркано, резултатът от недомислие „горе“, в министерството“, добавя медикът.

Новата методика се „творяла“ в продължение на 4 месеца, като странното е, че първоначално Българският лекарски съюз я подкрепил.

„Тоест сега тези 1000 лв. ще се оформят в зависимост от отработени часове, като цялостното покриване на нормата е много трудно. Максималният брой часове е 144, като методологията изчислява 1000 лева на този брой часове. Разделяш 1000 на 144 и получаваш възнаграждението на час, но отделно от значение е да има и ковид пациент и т.н. Тези 144 часа няма как да бъдат запълнени от персонал, който работи и в друго отделение, така че нормата от 1000 е почти невъзможна, ако работи и в друго отделение“, обяснява медицинска сестра.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0