Направете го като по Татово време: Експерти пишат законите, а депутати на хонорар ги гласуват веднъж в месеца!

Направете го като по Татово време: Експерти пишат законите, а депутати на хонорар ги гласуват веднъж в месеца!

Нов вариант за работата на парламента представи председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева. От партия „Има такъв народ“ предлагат да ня

Нов вариант за работата на парламента представи председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева. От партия „Има такъв народ“ предлагат да няма пленарни заседания всяка седмица, за да може да има по-задълбочена работа по комисии. Така например да се редуват – седмица комисии, седмица с пленарни заседания. Законопроектите пък няма да се гледат на първо четене преди да е минало обществено обсъждане.

„Може би, ако кажем, че Народното събрание няма да заседава всяка седмица, това би създало някакво напрежение. Предлагаме комисиите да са отворени, а народните представители, за това са избрани, да тичат и да работят ежедневно по законопроектите. Смятам, че това е по-разумно от това законодателстване в момента. На крак, всеки ден. И това редуване – на комисия със зала, ежедневно, не е според мен добрият подход. Решихме да го обсъдим още по-добре, за да не прибързваме”, обяви шефката на парламента.

По-малко парламентаризъм в голямата зала, повече законотворчество в комисиите!?

 

Едните реват, че парламентарната демокрация отива по дяволите, другите казват – точно така трябва, защото депутатите се уморявали в залата и дремели на заседанията на постоянните комисии, а някои въобще не присъствали.

Добре звучи, ама пак „не е работа“.

Нима „малко челите“ или „нищо неразбиращите“, които трудно схващат за какво вдигат ръка в пленарна зала, ще бъдат по-полезни в комисиите!? Освен това, кога за избраните по партийни списъци 240 души са важали 5-дневната работна седмица или 8-часовият работен ден!?

Важното е да работят експертите, да има обществен рефлекс по даден законопроект, а къде ще дремят депутати – въобще не е кахър.

 

Но както е тръгнало към промяна, и ще се копира европейската практика, нека се извлекат и родни поуки, от Татови времена. Тогава, колкото да беше тоталитарно, относно законотворчеството, личеше експертното „пипане“ преди гласуването.

По-справедливо и в унисон с вятъра на промяната ще е ако: Експерти пишат законите, а депутати на хонорар ги гласуват веднъж в месеца! Може пленарни сесии да има веднъж на два месеца.

Работи си по професията в родния край народният представител, получава периодично подготвените от експертите законопроекти и 3-4 дни в месеца заседава в пленарна зала.

А колко много пари ще бъдат спестени, това Мая Манолова най-точно ще изчисли.

От друга страна, може и малко полезна работа да свършат по родните региони или в тези, в които са избрани. Да сондират мнения, дори да питат бабите по селата за акъл и мъдрост, не само по избори да ги налазват като бирник Пурко в „Господин за един ден“. Ако пък  и прекопаят някоя и друга градинка, вече ще си заслужат и парите, и уважението. И без това обичайно празната пленарна зала през годините се обясняваше с „Ами народните представители са си по регионите, помагат“. Да, ама не!

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0