"Най-добрият кариерен път е този, който не те изморява"

"Най-добрият кариерен път е този, който не те изморява"

"Най-добрият кариерен път е този, който вървиш, без да те изморява" - казва 25-годишният Ердоан Хаджиюсеин от ардинското село Бял извор

„Най-добрият кариерен път е този, който вървиш, без да те изморява“ – казва 25-годишният Ердоан Хаджиюсеин от ардинското село Бял извор в интервю за „Dev StyleR“.

Ердоан е запален по компютърното програмиране и от около 2 години и половина работи  в софтуерна компания в София. Живее в столицата  от около 6 години и започва да се занимава професионално със софтуерно разработване през 2017 година, по време на следването си в Технически Университет – София, където се дипломира  като компютърен и софтуерен инженер.  До 7 клас учи в  СОУ „Христо Смирненски“ в родното си село Бял извор, а средното си образование завършва в СОУ „П.Р. Славейков“ в Кърджали.

„Интересувам се от спорт, икономика и автомобили. Обичам да посещавам нови места и да общувам с хора от всички сфери. Вярвам, че човек може да научи по нещо от всекиго. Чета неща на различна тематика, напоследък най-често книги за личностно развитие, които подбирам внимателно сред хилядите подобни. Любимият ми сезон е лятото, а любимият ми покемон: Бълбазор“, разказва Ердоан.

 

По какви проекти работиш във Financial Times Sofia? С какви технологии?

Част съм от Data platform екипа. Разработваме платформа, която позволява лесен и бърз достъп до широк спектър от данни, които събираме и обработваме. Данните ни се ползват за вземане на решения на различни нива в йерархията: от софтуерни разработчици до високите нива на мениджмънта. Стремим се да държим техническия си стек в крак с последните тенденции в бранша. Основният език, на който се пише е Python, но имаме и Java. Ползваме Flask, Kafka, Airflow, Spark, Delta Lake и AWS. Голяма част от платформата ни вече живее в Kubernetes, целта е скоро всичко да е там.

 

Какво те насочи към технологиите и ИТ сектора?

Още от дете проявявах голям интерес към компютърните игри. Играейки по цели дни на компютъра, винаги ми е било интересно как мога да го накарам да прави определени неща. Докато растях, няколко пъти се срещах с хора от ИТ индустрията, които ми разказваха с какви проблеми се сблъскват, колко предизвикателен е този сектор, но също и колко е нов и какво развитие позволява. Единственият фактор си ти: какво знаеш и можеш.


 

Завършил си ТУ-София. Според теб какво е значението на висшето  образование в технологичната индустрия, за която масово се смята, че е най-важно умението, а не дипломата?

Аз самият бях сред тези хора. Това беше и причината да започна работа още във втори курс. Впоследствие си дадох сметка, че университетът няма за цел да ми диктува буква по буква всичко, което ми е нужно, за да успея като програмист. Целта на университета е да ми даде основите, да изгради в мен подходи за решаване на технически проблеми, планиране на времето, събиране на информация и т.н. Съгласен съм, че в някои аспекти има разминаване между учебната програма и изискванията на бизнеса, но това в никакъв случай не означава, че университетът е излишен. В момента има курсове на различна тематика и могат да се вземат за няколко месеца. Това е нещо страхотно и набира все по-голяма популярност в страната ни, но не бива да се сравнява с висшето образование, защото целите са различни.

 

Съществува ли според теб правилна формула за развитие в софтуерната индустрия?

Млад съм още, за да кажа. Аз следвам своя път и своите формули – те са индивидуални за всеки. Мисля, че важат същите правила, както във всичко друго: желание, амбиция и работа.

 

Кой е най-добрият кариерен път?

За мен това е пътят, който вървиш, без да се изморяваш. Някои хора предпочитат да се развиват технически, други развиват мениджърските си качества, трети се изявяват като предприемачи. За мен кариерният път трябва да е като естествено продължение на личностното ти израстване.

 

На какво отдаваш факта, че ИТ секторът става все по-популярен сред обществото и привлича много млади хора? Фактор ли са заплатите и стандартът, или силно влияние има и възможността за кариерно развитие?

Хората, които влизат в бранша заради доброто заплащане, много бързо разбират, че това не е достатъчно и с посредствени знания се стига до посредствено заплащане, без развитие нагоре. Мисля, че най-силната черта на ИТ индустрията, която печели младите, е, че за разлика от другите сфери, тук няма значение от какъв бекграунд идваш и кого познаваш. Минава се интервю процес и става ясно дали човекът ще допринесе за целите на фирмата, или не.

На снимките: Ердоан на дипломирането си. Заедно с родителите и сестра си

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0