Най-големият кръводарител на Ардино със сбъдната мечта: Завърши средно на 60 години

Най-големият кръводарител на Ардино със сбъдната мечта: Завърши средно на 60 години

"Щастлив съм! Човек трябва цял живот да се учи. Пропуснах времето да завърша, но след като децата пораснаха, успях да сбъдна съкровенат

„Щастлив съм! Човек трябва цял живот да се учи. Пропуснах времето да завърша, но след като децата пораснаха, успях да сбъдна съкровената си мечта“, казва пред „24 часа“ завършилият 11 клас на 60 години Алимехмед Ахмед.

Както вече 24rodopi.com писа, навръх 60-годишния си рожден ден Алимехмед Ахмед от Ардино се сдоби с диплома за завършено средно образование. Той вече има и свидетелство за професионална квалификация от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в Кърджали със специалност готвач – производство на кулинарни изделия и напитки. Ардинецът е само един от многото учещи в активна трудова възраст.

„Основното си образование завърших в родното си село Ленище. През тези години имах здравословни проблеми и спрях да уча. Преди четири години реших да продължа образованието си и да имам средно. Много бързо минаха тези години, преди известно време взех и последния си изпит. Много съм щастлив! Човек трябва да се учи цял живот!“, заяви Алимехмед Ахмед.

Припомняме, че портиерът на Община Ардино бе награден с Почетна грамота за проявено човеколюбие по повод Световния ден на безвъзмездния и доброволен кръводарител. Всички в Ардино знаят Алимехмед Ахмед като най-големият кръводарител в района. Синът му Дениз и дъщеря му Бурчин също са кръводарители.

Алимехмед Ахмед сподели, че през последните 12 години е дарил около 30 пъти кръв. Започнал е да дарява безвъзмездно кръв още от казармата в Казанлък. Неговата кръвна група е АВ отрицателна, която е от най-редките кръвни групи.

„Плаках от щастие, когато взех дипломата си. Дълги години мечтаех да завърша, след като през далечната 1974 г. реших да отида в София с приятели и да работя на строежи, вместо да завърша 9-и клас и после и средно образование“, разказва още мъжът от ардинското село Ленище.

Именно в родното място Али завършва основно образование. Подтикнат от масовата вълна на родопчаните да работят в строителни бригади в столицата, Ахмед е повлечен от нея и се озовава на пъпа на София.

„Строихме подлезите на Орлов мост и на Софийския университет. Записвах на няколко пъти вечерно училище, с което да успея да завършва средно образование. Но не се получи. След това се ожених, родиха ми се три деца и времето за учене отмина. Сега вече пораснаха – малката дъщеря е на 19 години и жена ми се шегува, че двамата сме абитуриенти и трябват повече пари за балове. Голямата дъщеря е на 34 години и има детенце на три, а синът ми е на 29“, разкрива още Алимехмед.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0