Наематели фантоми: 8 чужденци в една стая!

Наематели фантоми: 8 чужденци в една стая!

„Фиктивни“ договори за наем заради право на пребиваване?!   Отдават ли се „фиктивно“ жилища под наем в Р

„Фиктивни“ договори за наем заради право на пребиваване?!

 

Отдават ли се „фиктивно“ жилища под наем в Родопите с цел да се облагодетелстват чужденци? Граждани на други държави пък пръскат пари за наеми, без дори да са стъпвали в наетите апартаменти.

Тези въпроси и изводи могат да се направят след разследване на сектор „Миграция“ в Областната дирекция на МВР в Кърджали.

Осем чужди граждани, които не се познават помежду си, делят една стая в Кърджали. Звучи невероятно, но всички са с договори за наем, а целта е придобиване на право за постоянно пребиваване на територията на България. Това установява проверка от страна на „миграционните полицаи“, която засяга чужда гражданка, придобила право за постоянно пребиваване в страната. Тя е представила договор за наем на жилище в Кърджали, но дори не е стъпвала там. Оказва се, че на адреса се водят като наематели осем чужденци. Става въпрос за двуетажна къща, чийто втори етаж е отдаван под наем. Чужденците пък трябва да съжителстват заедно в една стая. При проверка на жената обаче, никой дори не е чувал за чужденката, която иначе от почти две години живее там. Обитатели на адреса пък твърдят, че не са виждали подобно лице. Оказва се, че жената е била едва 6 дни в страната след като е получила статут на постоянно пребиваващ отпреди почти две години.

След проверките този й статут бе отнет със заповед на директора на Областната дирекция на МВР. Веднага обаче чужденката оспори в Административния съд в Кърджали заповедта.

Посоченото в предложението, че не е възможно осем лица да живеят в една стая, не може да се приеме като основание за отнемане правото на пребиваване поради представяне от жалбоподателката на неверни данни за осигурено жилище. Изложеното е констатация, която не е подкрепена с доказателства защо началник група „Миграция” приема такава невъзможност. Липсват данни в какъв интервал от време пребивават лицата в жилището, по колко лица“, пък бяха мотивите на съда, с които заповедта бе отменена.

24rodopi.com


COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0