Над 300 проверки за 3 месеца – безопасният труд е проблем №1 в предприятията

Над 300 проверки за 3 месеца – безопасният труд е проблем №1 в предприятията

Над 300 проверки са били извършени от Инспекцията по труда в Кърджали в рамките на първите три месеца на тази година. Установените нару

Над 300 проверки са били извършени от Инспекцията по труда в Кърджали в рамките на първите три месеца на тази година. Установените нарушения са 1 930, посочиха от дирекцията. Най-много са те по Закона за здравословни и безопасни условия на труд-1122.

Проверени са общо 260 предприятия.

През периода е установено забавяне на изплащането на трудови възнаграждения или обезщетения в общо 5 фирми на обща стойност почти 10 000 лв. От тях вече има изплатени 1440 лв.

40 акта са били съставени за допуснати нарушения, които са били предпоставка за риск за здравето на работещите или са довели до вредни последици.

„Продължават сигналите от лица с прекратени трудови договори, на които не е изплатена последната договорена заплата и парично обезщетение за неизползван платен годишен отпуск, за който давността не е изтекла. По тези сигнали се извършват проверки. В резултат на намесата на дирекцията, обикновено се изплащат забавените трудови възнаграждения в дадените срокове, но това не е добре да се случва, тъй като е нарушение на разпоредбите на Кодекса на труда и подлежи на санкция“, посочиха от Инспекцията.

Продължава контролът по изпълнение на Мярка 60 на 40 в тези предприятия, които прилагат мярката. До момента не са установени нарушения.

24rodopi.com


 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0