Над 20 ковчега от Западна Европа към Родопите!

Над 20 ковчега от Западна Европа към Родопите!

Десетки херметически ковчези са били пратени от страни в Западна Европа в посока Родопите от началото на пандемията на Стария континент

Десетки херметически ковчези са били пратени от страни в Западна Европа в посока Родопите от началото на пандемията на Стария континент. В тях са били телата на починали родни гастарбайтери. Не обаче само коронавирус е причина за смъртта на всички наши гурбетчии, чиито тела са били връщани за погребение по родните места.

Служители на общинското предприятие „Обредни дейности“ в Кърджали пътуват до София, а от летището транспортират ковчезите, разкри за „Родопи voice“ директорът Моника Атанасова.

„Около десетина са случаите през тази година, но реално те са повече. Транспорт на телата извършват и други погребални агенции. Така, че случаите са около двадесет или дори повече“, посочи Атанасова.

Всички служители в общинското предприятие са оборудвани със специални облекла, маски и шлемове. С решение на Общинския кризисен щаб в Кърджали пък вече се предоставят безплатно метални ковчези за починали с коронавирусна инфекция. В против случай, цената за близките на покойника би била между 260 и 380 лева. Четири безплатни „корона“ ковчега са били предоставени до този момент. Очакват се още осем, с които да бъдат погребани починали с Ковид-19 в общината.

Ковчезите са с метален обков от вътрешната част. На самото погребение пък присъстват само най-близките роднини, които трябва да са на подходяща дистанция и с необходимите защитни средства.

Колко нашенци са починали в рамките само на десет месеца зад граница четете по-късно единствено в 24rodopi.com!

 24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0