Надгробна плоча в Ардинско: "Причина за смъртта ми беше чумата. Никога не забравяй смъртта"

Надгробна плоча в Ардинско: "Причина за смъртта ми беше чумата. Никога не забравяй смъртта"

За епидемиите от чума и едра шарка по българските земи свидетелстват и надписи на надгробни паметници. Един от тях, разчетен край ве

За епидемиите от чума и едра шарка по българските земи свидетелстват и надписи на надгробни паметници. Един от тях, разчетен край вече изчезналото село Дядовци (Деделер) в община Ардино, е на млада жена и в него се казва: „Причина за смъртта ми беше чумата. Никога не забравяй смъртта“. Надгробната плоча е от 1812 година.
Световната здравна организация препоръча няколко медикамента за лечението на пациенти с коронавирус. Един от тях е Resochin (chloroquine), познат в България като хлорохин. Лекарството е синтезирано в Германия през 1934 година като синтетичен противомалариен препарат. Още същата година то се прилага и в Пловдив от д-р Ангел Дряновски, началник на Опитната противомаларийна станция в града, твърди пред „Дойче веле“ кураторът на Музея на медицината в Медицинския университет в Пловдив доц. д-р Георги Томов. В сбирката на музея има данни за редица опустошителни епидемии, минали през годините и през южния български град – чума, малария, едра шарка, холера, инфлуенца, по-късно туберкулоза, сифилис.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0