Мюсюлманите честват Нощта Кадр – Нощта на могъществото!

Мюсюлманите честват Нощта Кадр – Нощта на могъществото!

Тази вечер - 8 май, мюсюлманите по света честват свещената нощ Кадр - Нощта на могъществото, която по израза на Свещения Коран "е по-до


Тази вечер – 8 май, мюсюлманите по света честват свещената нощ Кадр – Нощта на могъществото, която по израза на Свещения Коран „е по-добра от 1000 месеца.“

В ислямския свят е общоприето тя да се чества на 26-ия ден от месец Рамадан, през който месец мюсюлманите постят и се въздържат от храна, вода и сексуални страсти от изгрев до залез слънце. Всяка година датата се измества с десетина дни напред, понеже мюсюлманите използват лунния календар, според който в годината има 354 дни.

Тази година Нощта Кадр се пада на 8 срещу 9 май. Тя е най-почитаната нощ в Исляма, защото през нея е низпослан Свещения Коран.

През тази свещена нощ на месец Рамадан през 610 година от новата ера пророкът Мухаммед (Мир нему) получава първите аяти на Свещения Коран от архангел Джебраил (Гавраил) в пещерата Хира в град Мека, когато е на 40- годишна възраст. В тази пещера, в която се усамотява с години наред преди това, той получава първите пет знамения от Сура „Ал-Алак“.

Мюсюлманите оползотворяват тази нощ с молитви, покайвайки се с искрени сърца за греховете си и надявайки се на Милосърдието на Всемилостивия Аллах. Нощта Кадр се равнява на повече от 83 години, което ще рече цял човешки живот. Пратеникът на Аллах казва: „Аллах подари Нощта Кадр само на моята общност и на никоя друга. Който се моли в тази нощ с вяра и надежда за награда от Аллах, всичките му отминали грехове ще бъдат опростени“.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0