Мълчание на прокурори, но с послание „Не закривайте Специализирания съд“

Мълчание на прокурори, но с послание „Не закривайте Специализирания съд“

Прокурори, следователи и служители на Окръжна и Районна прокуратури в Кърджали излязоха пред сградата на институцията. Те изразиха по м

Прокурори, следователи и служители на Окръжна и Районна прокуратури в Кърджали излязоха пред сградата на институцията. Те изразиха по мълчалив начин позицията си срещу обсъжданото закриване на Специализирания съд и прокуратура в страната.

„По този начин подкрепихме становището на Прокуратуратата и Камарата на следователите срещу готвените промени. Имаме опасения, че по този начин ще се наруши върховенството на закона и принципа на разделение на властите. Част от предлаганите промени са и противоконституционни“, посочи за 24rodopi.com окръжният прокурор на Кърджали Желязко Стефанов.

Служителите от държавното обвинение настояват за по-широк обществен дебат, както и по-внимателно и аргументирано обсъждане при вземане на подобни решения за промяна в НПК.

„Специализираният съд и прокуратура бяха създадени с цел да поемат случаите на корупция по „високите етажи“ на властта, дела срещу организирани престъпни групи, както и шпионаж. Не е достатъчно аргументирана позицията, че свършеното до този момент е незадоволително“, посочи Желязко Стефанов.

В изразяването на мълчаливата позиция се включиха служители на прокуратурата от целия апелативен район-Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0