Мустафа Карадайъ: Това направи Тюркян – днес от площада да си честитим празниците! (снимки)

Мустафа Карадайъ: Това направи Тюркян – днес от площада да си честитим празниците! (снимки)

„Бих искал да поздравя всички братя и сестри християни с празника Коледа. Това направи Тюркян и всички като Тюркян. Това направиха нашите герои. Днес,

„Бих искал да поздравя всички братя и сестри християни с празника Коледа. Това направи Тюркян и всички като Тюркян. Това направиха нашите герои. Днес, от площадите, да можем да си честитим и Байряма, и Коледа. Защото по онова време, джамиите и църквите бяха заключени, а ключовете бяха в ръцете на партийните секретари“.
Това обяви от Тюркян чешма председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. От трибуната край кирковското село Могиляне, той предаде специалните поздрави на почетния председател на Движението д-р Ахмед Доган на стотиците на митинга в памет на жертвите по време на събитията през 1984-та година в региона.
„Докато нас ни има, ние ще пишем учебниците в нашите души. Живеем в лицемерен свят, в който в учебниците пише едно, в архивите друго, в душите трето. Докато това е така, то нещата не вървят на добре. Трябва да се поучим от историята, не да живеем в нея. Така ще градим бъдещето“, заяви Мустафа Карадайъ.
Той припомни до какво води разделението.

„През 1964-та година в Западните Родопи започна насилствената смяна на имената. Тогава в Източните Родопи не се вълнувахме от това. И на това разчиташе тогавашната власт. Когато процесът се премести тук, в Делиормана не се вълнуваха, докато не стигна и там. Разделението направи този процес възможен. Благодарение на Ахмед Доган в комунистическа България бе създадена една нелегална система, която да се бори. Ахмед Доган създаде ДПС. От затворите бяха организирани отново мирните протести през 89-та година, които свалиха тоталитарната власт и доведоха демокрацията.
Ще говорим тези исторически факти, защото нашите деца трябва да ги знаят. Обединението ни се нарича ДПС. ДПС направи възможно приемането на България в НАТО и ЕС“, заяви Карадайъ.
Председателят на Движението посочи, че в момента демокрацията не е на необходимото ниво.
„Виждаме лицемерни политици, които се държат по един начин в Европа и по друг начин тук. Ние сме призвани да продължим борбата за права и свободи, да отстояваме демокрацията. Да се борим тук за по-доброто бъдеще на нашите деца в нашата Родина“, посочи Карадайъ.


Той поздрави всички с високите резултати от изборите. Председателят на Движението посочи, че ДПС е единствената партия с ръст на гласовете по време на евроизборите, както и постигнала с 25% по-голям брой общински кметове в страната по време на местния вот.
24rodopi.com
Очаквайте видеорепортаж

Share To:

 

Next
По-нова публикация

 

Previous
По-стара публикация

 

24rodopi

COMMENTS

WORDPRESS: 0