Мустафа – ва банк играта на Ахмед! Доган прати хабер и на Ердоган, и на Халил агата от Токачка

Мустафа – ва банк играта на Ахмед! Доган прати хабер и на Ердоган, и на Халил агата от Токачка

24rodopi.bg/Политика/Коментари  Ахмед Доган заложи всичко на една карта - вале пика с лика на Мустафа Карадайъ. Исторически ход за Движението. За пър

24rodopi.bg/Политика/Коментари

 Ахмед Доган заложи всичко на една карта – вале пика с лика на Мустафа Карадайъ. Исторически ход за Движението. За първи път издига собствена двойка за президент и вице (при Орешарски-Папазов работата беше „полу“). И не кой да е, ами председателят на партията.

Всичко или нищо.

Малко над 290 000 гласа на последните избори прати ДПС в безтегловност. Катастрофален резултат в трите десетилетия политически живот на Движението за права и свободи. Всъщност, на ДПС не е необходим президент. Необходимо е силно присъствие в парламента. Изборите две в едно пък дават този шанс. „2 в 1“ задължават технически една партия да има кандидат за президент, за да не се обърка електоратът с различна номерация при вота за президент и гласуването за депутати.

Кандидат за президент с името Мустафа цели да отправи повече електорална маса на партията до урните. Да вкара и в оборот 121 секции в Турция, които не помогнаха особено на партията през юли.

През годините, до този момент, ДПС даваше подкрепа за различни кандидат-президентски двойки. Меракът на избирателите обаче бе традиционно слаб. Ходът на Доган трябва да вдигне електората. Но дали?

Решението е рисково. Етнизиране на вота със сигурност ще повиши активността, но и сред останалите играчи, със 100% сигурност. А това също не е добре за ДПС.

„Българинът е много чувствителен… Тревожността му има силата на исторически архетип“ – думи на Доган при „гилотинирането“ на Лютви Местан. Тогава, когато лидерът все още ползваше „морфичния резонанс“.

Връщането на Пеевски в листите също е показателен пример. Необходими са гласове за старата роля на балансьор. До каква степен диетата на милионера без партийна книжка обаче ще означава „старата форма“ по избори? Или е само хвърлена ръкавица към американското посолство с ясен знак „Майната му на „Магнитски“, майната ви и на вас, не разчитайте на нас!“.

Да се върнат старите резултати в момента е като да върнеш…. гастарбайтерите с голи обещания за розов живот. Затова ходът „Мустафа Карадайъ за президент“ ще търси основно гласовете от… Турция. Не и без помощта на Ердоган. Просто Ахмед прати хабер на Реджеп, колкото и да не го долюбва.

Да, ама Ердоган очакваше друг хабер за Пеевски, а не калкулаторно кахърене „Ще го вдига в Пазарджик и Търново, ама с колко ще смъква в Кърджали и Разград!?“.

Интересното предстои. Да му мисли и Карадайъ, ако остане под 350 000! „Кандидатът Мустафа“ е пратен хабер от Доган и до бай Халил от село Токачка, леля Сабрие от Езерче, Кемал от Струйно,…./24rodopi

COMMENTS

WORDPRESS: 0