МРРБ: Повече пари от Еврофондовете за Родопите, няма да има „бели петна“ в селата

МРРБ: Повече пари от Еврофондовете за Родопите, няма да има „бели петна“ в селата

Южен централен район ще получи по-голямо финансиране от европейските фондове в следващия програмен период 2021-2027 г. спрямо сегашн

Южен централен район ще получи по-голямо финансиране от европейските фондове в следващия програмен период 2021-2027 г. спрямо сегашния бюджет на програмите, които се изпълняват. Това обяви в Пловдив заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова. 
Тя проведе среща с представители на общините от района, като представи новия регионален подход и интегрираните териториални инвестиции, които ще се изпълняват по Оперативна програма „Развитие на регионите“. В качеството си на наблюдател зам.-министър Николова присъства и на избора на представители на общините от района в бъдещия Регионален съвет за развитие, който ще участва в предварителната селекция на проектите, които ще се финансират в района в периода 2021-2027 г. 
Зам.-министърът отбеляза, че Пловдив ще е център на растеж в Южен централен район, като цялата територия на общината ще има достъп до приоритета за градско развитие, ще има възможност и за съвместни проекти със Стара Загора и Бургас, с които образува клъстер за градско развитие. 12 градски общини с население над 15 000 души в Южен централен район ще са бенефициенти на ОПРР по приоритетната ос за интегрирани териториални инвестиции. Останалите 45 селски общини в района ще са бенефициенти на Програмата за развитие на селските райони. Новата програма за регионално развитие ще покрива териториите на целите общини, включително и селата, а не както до сега – само градове. Средства ще се отпускат и от останалите оперативни програми, за да се постигне по-голям ефект. „По този начин ще бъде обхванат целият район и няма да има населени места без достъп до европейските фондове, елиминираме т.нар. „бели петна“, защото ще покриваме цялата територия, а не конкретно населено място с определен брой жители“, отбеляза Николова.
16 са представителите на общините, които бяха гласувани за членове на  Регионалния съвет за развитие, както и техните заместници. От област Кърджали в състава влизат кметовете на общините Кърджали и Джебел – Хасан Азис и Неджми Али. Представители на област Смолян от местната власт ще са Николай Мелемов – кмет на община Смолян и Румен Пехливанов – кмет на община Рудозем.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0