МОСВ алармира: Санкции за Кърджали заради депото във Вишеград!

МОСВ алармира: Санкции за Кърджали заради депото във Вишеград!

Европейската комисия е изпратила писмо на България, в което посочва, че страната ще бъде изправена пред Съда на Европейския съюз за заплащане на

Европейската комисия е изпратила писмо на България, в което посочва, че страната ще бъде изправена пред Съда на Европейския съюз за заплащане на огромни санкции, защото все още не са рекултивирани 43 депа за неопасни отпадъци.

Това съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Срещу България има постановено решение на Съда на ЕС от юли 2015 г., с което страната е осъдена за това, че не е закрила старите общински депа, които не отговарят на европейското законодателство. Страната е осъдена за 113 депа за битови отпадъци, защото не са закрити до юли 2009 г. и продължават да се експлоатират към онзи момент.

Съгласно поетите ангажименти от България към ЕК след първото решение на Съда всички 113 депа са с преустановена експлоатация към 2017 г., но до 31 декември 2020 г. е следвало да бъдат рекултивирани. Към момента, 6 години след осъдителното решение на Съда на ЕС, все още общините не са рекултивирали тези депа.

Финансиране за извършване на този процес е осигурен от ПУДООС и ОПОС.

Министерство на околната среда и водите ще изпрати писма до кметовете на тези общини, които все още не са изпълнили ангажиментите съгласно съдебното решение, да приключат рекултивацията до края на месец юли.

В случай, че това не бъде направено от общините, те ще бъдат отнесени към Съда на Европейския съюз за налагане на финансови санкции.

Следва да се отбележи, че санкциите са както еднократни, така и дневни и са в изключително големи размери, отчитайки практиката на Съда на ЕС до момента, посочват от Екоминистерството.

Списък на общините, включени в писмото на ЕК:

Велико Търново, Самоков, Трън, Казанлък, Роман, Брезник, Пордим, Чирпан, Гълъбово, Трекляно, Белоградчик, Гулянци, Костенец, Невестино (депо 1), Невестино (депо 2), Павликени, Полски Тръмбеш, Земен, Братово, Батак, Димово, Велинград, Копривщица, Елена, Стара Загора, Никопол, Пирдоп, Рила, Сапарева Баня, Плевен, Бобошево, Белово, Кочериново, Чупрене, Радомир, Каменар, Бяла (Варна), Трявна, Перник, Дупница и депата в селата Вишеград (Кърджали), Звездец и Граматиково.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0