Молитва в парка в Кърджали дава началото на Курбан Байрам (снимки)

Молитва в парка в Кърджали дава началото на Курбан Байрам (снимки)

За втори път тази година футболното игрище в кърджалийския парк „Арпезос Север“ се превърна в терен… за байрам


За втори път тази година футболното игрище в кърджалийския парк „Арпезос Север“ се превърна в терен… за байрамския намаз. Предвид епидемичната обстановка молитвите за Курбан Байрам тази сутрин се отслужват на открити места. Кланящите се спазват дистанция от 1,5-2 метра.
Курбан Байрам познат и като Коч Байрам е най-големият мюсюлмански празник. Това е празник на жертвоприношението в името на Всевишния. Отбелязва се в края на ежегодното поклонение (хадж) в Мека на 10-ия ден от месец „зул хидж“ по мюсюлманския календар хиджра в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим. Празникът започва 70 дни след Рамазан Байрам и продължава 4 дни.
Първият ден започва със сутрешния намаз (молитва), последван от проповед на имама, който припомня основните ценности в исляма и дава наставления за правилното изпълнение на жертвения ритуал – курбан. Задължително в този ден се дава садака (подаяние) на по-бедните.
Курбан Байрам е характерен с жертвените животни, които се принасят в името на Аллах. Чете се специална молитва преди заколението. Смисълът на курбана е да се даде израз на боязънта пред Аллах и подчинението на Неговата повеля, както и готовността на вярващите да жертват нещо от своите материални блага.
Очаквайте подробности
На снимките:
Байрамският намаз в Кърджали;
Малко след 6.00 часа тази сутрин, почти час преди началото на байрам намазъ, вярващи мюсюлмани заеха места на футболния терен в парк „Арпезос Север“;
Джамията в Чорбаджийско тази сутрин
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0