„Моите права в училище“…

„Моите права в училище“…

При голям интерес от страна на учениците се проведе семинарът по проект "Моите права в моето училище" на сдружение "Родопея - Балканика

При голям интерес от страна на учениците се проведе семинарът по проект „Моите права в моето училище“ на сдружение „Родопея – Балканика“ и Средно училище „Петко Рачов Славейков“ в Ягнево. В рамките на 3 дни всички участници в реализацията на проекта поставиха началото на съставянето на Харта за правата на учениците в училище, което е една от основните крайни цели на цялото начинание. 21 гимназисти от 8 до 11 клас участват в работните групи по проекта. Вече два месеца те се запознават с различни нормативни документи, регламентиращи правата на човека, на детето, основни правозащитни документи.

По време на семинара те бяха водени от професионален треньор – Галина Николова от Хасково. Тя е социален психолог с дългогодишен проектен опит. Семинарът се проведе с участието и на Нешка Шопова – експерт-консултант. Присъства директорът на СУ „Петко Рачов Славейков“ Милко Багдасаров, както и Пенка Ууд – представител на сдружение „Родопея – Балканика“.

За всички ученици това е първото обучение от този тип. С интерес и дори страст подходиха те към съставянето на правила, към изразяването на очаквания, към нестандартните начини, с които треньорът ги разделя на работни групи – всеки път различни критерии и винаги в различна група. Динамиката и редуването на работни сесии с игри и упражнения допада изключително много на младежите в тази възраст и те стават по-креативни, когато трябва да изразяват мнения, позиция и да споделят проблемите, които ги вълнуват.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0