Много „Кърджали, Кърджали“ в парламента днес! БСП и ДПС искат оставката на Караянчева, тя остава

Много „Кърджали, Кърджали“ в парламента днес! БСП и ДПС искат оставката на Караянчева, тя остава

Днес ключовата дума в българския парламент е „Кърджали“. Остър дебат се води в пленарната зала относно поисканата от БСП и

Днес ключовата дума в българския парламент е „Кърджали“. Остър дебат се води в пленарната зала относно поисканата от БСП и ДПС оставката на Цвета Караянчева, председател на Народното събрание и народен представител от Кърджали.

Преобладават емоциите, като някои от изказващите се говорят откровени неистини. 

Караянчева да освободи поста в името на авторитета на НС, за заздравяването на законодателния процес и не на последно място да напусне в името на защитата и достойнството на българските жени – тези мотиви за оставката на шефката на НС посочи шефката на БСП Корнелия Нинова.

От ДПС пък обвиниха Караянчева в нарушаване на институцията, подкопаване авторитета на парламента.

„Караянчева е ярко олицетворение на ГЕРБ и явно го показва с острото си поведение и острия си език. Когато нямаш капацитет, експертиза, остават агресията, омразата и арогантността, естествено и популизма ви, уважаеми колеги от ГЕРБ. При всички случаи ГЕРБ ще остане неразбран и недоволен. Самата госпожа или не разбира за какво става дума, или се взема твърде на сериозно и се е самозабравила. Продължава да си мисли, че искането на оставката й е просто акт на опозицията и ще отмине“, отбеляза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Караянчева се държи като квартален партиен функционер, посочи лидерът на ДПС за изказване на Караянчева в Лом, където пред активисти на ГЕРБ тя „препоръча“ на недоволните от управлението на Бойко Борисов протестиращите „да ходят пеша“.

„Следващият кабинет и НС няма да е същият най-вече заради такивакато г-жа Караянчева. Вярваме, че лица като Караянчева и караяневщината нямат място в българския парламент“, каза още Карадайъ.

Бившият кърджалийски депутат Вежди Рашидов, който в последните два мандата влиза в парламента от листата на ГЕРБ в Пловдив, защити Караянчева, посочвайки културните постижения за града на шефката на парламента.

„На колегите от ДПС, 2009 година бях водач на листа и мажоритарен. Заглавието „Бастионът се пропука“ беше мое. Цялата си младост прекарах на всички избори, безкрайно много съм помогнал и на вашия почетен председател, когато не беше Кевин Костнър. Забелязвам, че когато си купувате по-скъпи очила от лидера, падате от власт“, каза Рашидов, който загуби мажоритарните избори от Ахмед Доган през 2009-та, но стана депутат от пропорционалната листа. По системата Д`онт само БСП и СДС са печелили мандати в Кърджали.

Рашидов се обърна и към шефката на левицата. „Г-жо Нинова, стига с тая любов към Бойко Борисов. Ако иска ще дойде. Каква е тая искра между вас? Поканете го на ресторант и си говорете по мъжки“, каза той.

Сред защитниците с аргументи бе Славчо Атанасов от „Обединени патриоти“. Той разкри, че от архивите ставало ясно, че няколко месеца преди изборите почти винаги се стигало до искане на оставката на парламентарни шеф. „Речите на депутатите искащи оставките сега са копи пейст на изказванията и тогава“, каза патриотът.

„Този политик не е откраднал нито една стотинка от държавата за разлика от други лидери от други партии от село Крушовица, които на 28 г. станаха приватизатори. Идете в Кърджали и питайте за нея. Тя не е корумпиран политик за разлика от много хора в тази зала“, каза още Атанасов.

„Тя е много харесвана в Кърджали, ама тя е председател на НС, не е зам.-кмет на Кърджали. Превърнахте политическия елит в политическо блато. Нищо лошо за жената. Добра е, само че ние няма да се женим за нея“, каза Антон Кутев от БСП.

Хамид Хамид от ДПС се обърна към Караянчева с думите: „Уважаема, г-жо кърджалийска мъченица“. Той разказа хронологично за сигнали, постъпили в НС за несъвместимост на зам.-председател на ЦИК за заемания пост.

„Само с думата „кърджалийска“ не сме съгласни в определението на премиера от записа. С всичко друго сме съгласни“, добави Хамид, като намекна, че Караянчева не е родом от Кърджали, а от Болярово. „Г-жа Караянчева принизява парламента по-ниско от цех за метални изделия“, каза шуменецът Хамид, вероятно визирайки цеха за пластмасови изделия в Кърджали, където е работела Караянчева.

„Не сте изгубили доверието на мнозинството, което ви е избрало. Много често показвате качествата да управлявате този парламент. Получавате подкрепата на много български граждани и тя не е само на граждани, които подкрепят парламентарното мнозинство“, каза Красим Ципов от ГЕРБ.

„Десетки са ми се обаждали от Кърджали, защото градът се свързва напоследък с всички действия на Караянчева. Не говорим само за изказванията в Лом, а и за представянето на 7 стари килима като велико дарение“, заяви от трибуната другият кърджалийски депутат – Александър Симов от БСП, и нарече председателката на парламента „безспорен провал“.

Парламентарната аритметика показва, че Караянчева ще остане на поста си.

Очаквайте подробности

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0