Мнението: Крещяща е нуждата да кажа, че той заслужава да бъде подражаван…

Мнението: Крещяща е нуждата да кажа, че той заслужава да бъде подражаван…

 Материалите, които съм писал досега, могат да се охарактеризират като публицистичен жанр. Но настоящата дописка по-скоро клони къ


 Материалите, които съм писал досега, могат да се охарактеризират като публицистичен жанр. Но настоящата дописка по-скоро клони към жанра „Похвално слово“.

Какво ме накара да се досетя за тази средновековна форма на хвалебствие, макар героят ми да жив човек? Може би крещящата нужда, напоследък, от човещина във взаимоотношенията ни, която стана рядкост.

Особена яркост хуманността придобива, когато е изразена от обществена фигура, от управленец, особено от кмет. Понеже е рядко явление.  

През изминалата седмица 28-годишен младеж от Неделино почина по време на вечеря от масивен инфаркт в Испания. Най-естественото желание на семейството му бе тленните му останки да бъдат транспортирани на родна земя, но сумата,  необходима за това, се оказа непосилна за тях.

В такъв един момент, много от хората са съпричастни с трагедията и изразяват готовност за подкрепа. Не остана безразличен и кметът на общината Боян Кехайов. Вместо да стои със скръстени ръце, той информира цялата общественост за трагедията и в общината се проведе светкавична кампания за набиране на средства, за да може опечаленото семейство да прибере тялото в родния му град. Общината публикува на своя сайт банкова сметка с призив към гражданите за подкрепа. Обяви и свикване на извънредна Общинска сесия за вземане на решение каква сума може да отдели общината за подпомагане на семейството.

Какво повече може да се желае от един кмет в подобен случай?

Когато през 2019 година две 13-годишни момчета- близнаци от Неделино останаха пълни сираци, след като загубиха баща си от рак на белия дроб, а  майка им починала също от онкологично заболяване, когато са били едва на четири години, кметът на Неделино Боян Кехайов призова Общинския съвет да гласува еднократна помощ от 1 000 лева за покриване на най-неотложните нужди на децата, а по линия на БЧК бе осигурен безплатен обяд на децата в училище. Бяха събрани и парични средства. 

Чрез кмета на Неделино през годините бизнесмени направиха парични дарения на абитуриенти и социално слаби хора. Наскоро бизнесмен връчи по 500 лева на всеки зрелостник в общината. Друг бизнесмен пък дари тонове хранителни продукти от първа необходимост на социално слаби и всички навършилите пенсионна възраст граждани на общината. Разбира се, че благотворителите  можеха и да не изразяват  волята си чрез кмета, но друго си е, когато има някой, на когото разчиташ за организационна подкрепа и демонстрираш уважението си към него. 

Самият кмет Кехайов изпраща свои съграждани на безплатна  рехабилитация в Рудозем. Инициативата е лично негова, поради факта, че в Неделино няма подходящи условия за лечение. Кметът  поддържа добри взаимоотношения с ръководството на Специализираната болница за рехабилитация „Родопи“ и здравното заведение предоставя както безплатно лечение на неделинци, така и безплатен транспорт до миньорския град.

Нееднократно Бoян Kexaйoв е oĸaзвaл cъдeйcтвиe нa coциaлнo yязвимитe гpyпи oт нaceлeниeтo. Лично е дарявал и Центъра за социално уязвими групи в Неделино с  мacaжнo лeглo, ĸoмбиниpaн aпapaт зa paздвижвaнe и cпeциaлизиpaнo oбopyдвaнe зa pexaбилитaциoннaтa зaлa , ангажирайки фoндaция „Πoмoщ и пoдĸpeпa“ ĸъм Maлтийcĸия opдeн в Швeйцapия.

Преди година с лични средства Боян направи  дарение с 140 пакета с 10 вида хранителни продукти, които бяха раздадени на възрастни хора над 80 години и на социално слаби лица в общината. „Изисках от Агенцията за социално подпомагане списък на лицата над 80 години. Видях, че са 136 и реших да ги подпомогна с лични средства“ сподели тогава кметът на Неделино.

Подобни примери в подкрепа на тезата, че Боян е образцов кмет, могат да се изредят още много. И то не като бившите лозунги от Живково време, а наистина като даване на пример с един кмет, който заслужава да бъде подражаван и да е образец. 

Някой може да ме упрекне, че наблягам само на филантропската страна на нещата, а неглижирам проблема с безработицата и масовото обезлюдяване на региона. Напротив, този процес е общонационален и ръководството на общината в лицето на кмета търси сериозни инвеститори, които да открият работни места в региона. Доколкото позволяват възможностите. Защото Кехайов пое една община на ръба на финансовия фалит от един бивш кмет на Неделино, който беше крупен работодател, но работните му места бяха извън общината, а канеше в „Замъка“ си височайши гости като бившия финансов министър Соломон Паси. От които местната общественост не спечели и копче. Но Беширов стана клиент на прокуратурата заради присвояване на обществени средства. 

Когато предишни кметове на Неделино приключваха мандата си, хората, образно казано, ги „гонеха с камъни“. Единствено Боян успя да  повтори от раз, още на първи тур, последователен мандат в тази претенциозна към управляващите си община.

И накрая да споделя, че с Боян не се познаваме. Съдбата ни срещна само веднъж. Той бе началник на полицията в Кърджали и в това си качество въдворяваше ред в Дома на културата в Кърджали, където се обработваха протоколите от секционните избирателни комисии след един изборен ден. Аз бях сред един от изморените председатели на такава комисия, мъкнещ чували с бюлетини цяла вечер. Призори срещнах Боян, който ме попита има ли някакви проблеми. Като споделих за целонощното чакане, той каза само:“Ела!“. След 5 минути протоколите бяха обработени.

Ерхан Алемдар


24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0