Младите посланици на Европарламента посрещат гости

Младите посланици на Европарламента посрещат гости

ПГИ “Алеко Константинов“-Кърджали  е сред 10-те избрани училища за 2020/2021 г. в Програмата за училища посланици на Е

ПГИ “Алеко Константинов“Кърджали  е сред 10-те избрани училища за 2020/2021 г. в Програмата за училища посланици на Европейския парламент и единствената професионална гимназия от областта. Във връзка с изпълнението на целите на програмата бе организирана среща с представители на най-важните държавни и европейски институции. 

На 27.02.2021 г. младшите посланици от  ПГИ„Алеко Константинов“  и техните ментори г-жа  Пламена Дюлгерова и г-жа  Филиз Мустафа имаха изключително ползотворна среща с  Председателя на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева, областния управител – г-н Никола Чанев, евродепутата г- н Асим Адемов и началника на Регионално управление на образованието – г-н Гроздан Колев. Срещата премина при спазване на всички противоепидемични мерки на Министерството на здравеопазването, Световната здравна организация и условията и правилата, определени от Министерството на образованието и науката.

Училището и дейността на младшите посланици бяха представени с интересни презентации.

След това учениците имаха възможност да зададат въпроси към всеки един от гостите.

Беседата обхвана различни области  като: структурите на ЕП, образование, култура, здравеопазване и личностно развитие. Г-жа Караянчева сподели с младежите за задълженията си като Председател на Народното събрание и ги насърчи да следват мечтите си и винаги да отстояват мнението си, без да се притесняват. Областният управител Никола Чанев бе развълнуван да се върне в гимназията, която е завършил, и да седне на същото място, на което е бил на държавния си изпит. Той посъветва учениците  „да вземат с пълни шепи“ от възможностите, които им предоставят гимназията и техните учители.

Встъпителните думи на г-н Адемов към младшите посланици бяха като към колеги и това ги предразположи да бъдат по – активни в беседата.

Акцент в интересния разговор с него беше участието ни в различни европейски проекти. Той ни запозна и с процедурата за вземане на решения в Европейския парламент.

За организацията на образователния процес по време на извънредното положение и даренията, които са направени към ученици в неравностойно положение ни разказа г-н  Гроздан Колев. Г-н Адемов и г-н Колев ни запознаха със значението и важността на дуалното обучение в европейските страни.

В края на срещата бяхме поканени да посетим ЕП, след като епидемиологичната обстановка позволи. Гостите ни отново доказаха, че младите хора са приоритет за тях“, посочиха от училището.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0