„Миячи и шпакловчици“ vs. „Партийни слуги и бедняци“

„Миячи и шпакловчици“ vs. „Партийни слуги и бедняци“

„Регионът бе напуснат от много хора. Вече не останаха дори читави общи работници, камо ли майстори. Принудени бяхме да наемаме хо

„Регионът бе напуснат от много хора. Вече не останаха дори читави общи работници, камо ли майстори. Принудени бяхме да наемаме хора, които не знаят какво е отвес”.

Думи на строител, с бригада, събрана от „кол и въже”, както се изразява. Включил се като подизпълнител по време на мащабното саниране на сгради в страната. Той говори за Родопите. Минаха няколко години оттогава. Сега май е по-зле.

Един народ с няколко „родини“. В това се превърнахме. Разпръснати из цял свят в търсене на по-доброто. Разкъсаното общество от икономическата обусловеност в страната неминуемо породи и ще продължава да поражда сблъсъци. На характери, на джобове, на мисли и идеи. Нашенци „там” срещу нашенци „тук”. Две държави, разделени от събитията в някакъв извратен финансов вариант. „Богаташи” и „Оцеляващи”. Като две враждуващи племена. Едните са номади, другите здраво пуснали корени в земята на дедите си. Никой обаче няма право да обвинява нито едните, нито другите. Въпрос на решения в името на добруването.

Едни са успешни, други не. Понякога тукашните наричат тамошните „миячи и шпакловчици“, последните пък отговарят с „партийни слуги, нагаждачи и бедняци“.

Факт, разделение и само разделение. Факт и че не останаха работници у дома.

Едни заминаха да стават „роби“ на Запад, други пък избраха „робството у дома“…

Четете по-късно темата на 24rodopi.com:

С партийна книжка към прогрес и…

Недостиг на „роби“, започва внос!

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0