Митов и Дончев зам.-председатели на ГЕРБ, Караянчева и Рашидов – в Изпълнителната комисия

Митов и Дончев зам.-председатели на ГЕРБ, Караянчева и Рашидов – в Изпълнителната комисия

Двама кърджалийци са сред 15-те най-силни в ГЕРБ. Това са Цвета Караянчева, а вече и почетният гражданин на Кърджали Вежди Рашидов.Дани

Двама кърджалийци са сред 15-те най-силни в ГЕРБ. Това са Цвета Караянчева, а вече и почетният гражданин на Кърджали Вежди Рашидов.

Даниел Митов и Томислав Дончев са новите зам.-председатели на ГЕРБ. Те бяха предложени от Бойко Борисов по време на Националното събрание на партията.

1033 делегати подкрепиха предложението, 1 беше против, а 3-има се въздържаха.

Бившият външен министър Даниел Митов се издигна светкавично до партийния връх – той дойде от средите на традиционната десница и съвсем доскоро дори не беше член на ГЕРБ. Дончев е стар партиец и на практика е абониран за вицепремиерския пост във всяко правителство на Борисов, но за първи път се издига толкова високо в партийната йерархия, припомнят от „Сега“.

Форумът беше насрочен от Борисов непосредствено след последните парламентарни избори на 4 април 2021 г., на които ГЕРБ получи 300 000 гласа по-малко в сравнение с вота през 2017 г.

От зам.-председателските постове бяха освободени кметовете на София и Бургас-Йорданка Фандъкова и Димитър Николов.

„Те остават от най-уважаваните и най-заслужилите. Надявам се да не прочета заглавие, че е свалено доверието от тях. Обичаме ги, уважаваме ги, но партийната работа изисква да присъстват по няколко часа на събрания. Ако имат това време, оттегляме предложението. Искам да им оставя тези 3 години да работят повече за градовете си“, обясни Борисов.

Постовете си в Изпълнителната комисия загубиха членовете й Красимир Велчев, Пламен Нунев и Менда Стоянова.

Беше одобрена поправка в устава на Изпълнителната комисия, с която членовете на бяха увеличени от 8 на 12 души. Велчев, Нунев и Стоянова отпаднаха. Трима влизат по право – Борисов, Митов и Дончев. Местата си запазиха Фандъкова и Николов, както и Живко Тодоров, Цвета Караянчева, Даниела Дариткова и Тодор Тодоров. Това означаваше, че трябваше да бъдат добавени 6-има нови членове.

Предложенията дойдоха от Борисов – Иван Тотев, Деница Сачева, Тодор Кръстев, Илтер Бейзатов, Вежди Рашидов и Костадин Ангелов.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0