Министър Рашков: Ще предам Борисов на прокуратурата, ако завишеният миграционен натиск се дължи на приятелството му с Ердоган!

Министър Рашков: Ще предам Борисов на прокуратурата, ако завишеният миграционен натиск се дължи на приятелството му с Ердоган!

Има завишен миграционен натиск, обяви в парламента служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Той отговори на питане за състоянието

Има завишен миграционен натиск, обяви в парламента служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Той отговори на питане за състоянието на нивото на миграционния натиск и нелегалната миграция на територията на България за периода на служебното правителство.

„И към момента министерството продължава да поддържа готовност за своевременна реакция, ако този натиск от мигранти нарасне изключително. Така че имаме това предвид, наблюдавайки обстановката не само на нашата граница, а и извън територията на нашата страна“, посочи Рашков.

МВР министърът каза, че такъв натиск има дори и в Литва – 30 пъти повече, отколкото в предходен период. Натиск има и срещу Гърция, каза Рашков, който е провел няколко срещи по темата с посланика на южната съседка.

За първото полугодие над 17 хиляди са опитите на граждани от трети страни да влязат на територията на страната. Засилено е присъствието на служители на Главна дирекция „Жандармерия“ и на Гранична полиция, като на границите ни с Турция и Гърция са командировани близо 300 служители с 28 високопроходими автомобила.

Към Рашков имаше депутатски въпрос дали свързва завишения миграционен натиск с предизборното посещение на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Турция, пише „Сега“.

Министърът обясни, че няма информация Борисов да е в основата на увеличения поток мигранти, макар че и той самият се запитал същото, когато видял изненадващото посещение на бившия премиер при Ердоган. „Ако имам такава информация, ще я предам на прокуратурата“, увери Рашков. Той все пак допълни, че не допуска това да е вярно. „Това би било равнозначно на национално предателство, някой да предизвика турската страна да допусне тези мигранти. Който предизвика и причини подобно нещо, трябва да отиде на съд“, каза Рашков.

Както вече 24rodopi.com писа, гранични полицаи от управлението в Крумовград задържаха 24 мигранти от Афганистан (на снимката). Акцията преди седмица е била проведена в района на ивайловградското село Планинец. Мигрантите са били в товарен автомобил „Форд“ с българска регистрация.

На 25 март, към 4.00 часа призори, пък бяха арестувани двама каналджии от гранични полицаи в Крумовград в района на село Падало. В два автомобила те транспортирали 13 чужди граждани, преминали нелегално границата.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0