Министър: Никой в Кърджали не е видял да пускаме вода, за да спрем мигрантите на турско-гръцката граница

Министър: Никой в Кърджали не е видял да пускаме вода, за да спрем мигрантите на турско-гръцката граница

„Това е каскада от 3 язовира на българска територия и 1 - на гръцка. Ако гърците са искали, те са щели да изпразнят техния язо

„Това е каскада от 3 язовира на българска територия и 1 – на гръцка. Ако гърците са искали, те са щели да изпразнят техния язовир. Ние имаме 3 язовира – „Кърджали“, „Студен кладенец“ и „Ивайловград“. По това време има снегове, дъждове. Имаме график за пълненето им. В България не може нищо да се случи, без да го знае министърът. Няма такова нещо!“, това коментира по bTV министърът на околната среда и водите Емил Димитров по повод информациите в гръцки медии, че язовир „Ивайловград“ прелива, за да бъдат затруднени мигрантите да преминат в Гърция. Според медиите на юг Атина е поискала от България да вдигне нивото на Марица, като изпуска води от язовирите от каскадата „Арда“.
„Ако там водата е плитка и минават бежанци, по морето е стотици метри и пак минават. Дори и да пуснеш вода, тя ще изтече за два дни, на третия пак ще преминат. Ако гърците са искали, те са щели да изпуснат техния язовир. Но това няма да има ефект“, заяви министърът.
Той подчерта, че нищо такова не може да се случи без неговия подпис. Не е имало такова искане, а в Кърджали никой не е видял това да се прави.
Жители на родопското село Бориславци алармират за драстично спадане на водите на язовир „Ивайловград“. Според хората рязкото изпускане на водата на язовира застрашава местния поминък на хората, както и биоразнообразието. Жителите на селото неколкократно потърсили отговор от институциите, но без резултат и повторно искат информация каква е причината водите да спадат и това временно ли е. Неправомерно използват язовира за електричество, жалват се селяните. „Гърците поливат с водите на Арда“, отбелязват още те.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0