Милиони в просвета пращат неграмотни „роби“ на Запад

Милиони в просвета пращат неграмотни „роби“ на Запад

Изпитват ученик по английски. Застава на дъската и пише „I love you“, даскалката във възторг му пише отличен и той после се


Изпитват ученик по английски. Застава на дъската и пише „I love you“, даскалката във възторг му пише отличен и той после се пъче с бележника. Същият обаче едва срича на български, писането му също е а ла „скални рисунки“ от праерата. А скоро завършва средно образование. С китап от гимназия, по нещо си. 

Едно школо в периферията на страната. Друго пък се прочу със своите отличници, които не са стъпвали в училище, защото в същото време обгрижвали крави. 

Като изключим т.нар. „елитни школа“, масово излизат абитуриенти на пазара на труда, които нито могат да пишат, нито да четат с разбиране. Вика му се на този феномен „функционална неграмотност“. И сме първи в Европа по него.

А се наливат страшно много пари в образованието. Повече за саниране и нови джамове. Ученикът се разглежда като торба с пари и нито един даскал, директор и т.н. не може да се лиши от „услугите“ му да осигурява финанси. Не може да го оставиш да повтаря, докато не научи тази пуста азбука или пък да добие елементарни математически познания. За другите дисциплини-по-добре да не захващаме. 

И така се поражда парадоксът – милиони в просвета, а неграмотници отиват роби на Запад.

Има три основни стълба на националната сигурност-образование, здравеопазване, икономика. Знаете всеки един от тях на какъв хал е.

Драмите и несвършената работа в столицата обезлюдяват цели краища на страната. Всяко едно евро, което не е стигнало по предназначение от ЕС води до емиграция. Корупцията и партийният келепир сътвориха това, което всички виждате. С демократично саниране на изтърбушен посттоталитарен строй няма да стане. Кой каквото ще да ви приказва. В един момент всичко рухва.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0