Мечки все по-близо до Кирково и Ардино, нападат край Неделино!

Мечки все по-близо до Кирково и Ардино, нападат край Неделино!

Екоинспекцията провери 11 сигнала за щети от мечки през юли в Родопите, съобщават колегите от 24smolian.com, позовавайки се на РИОСВ

Екоинспекцията провери 11 сигнала за щети от мечки през юли в Родопите, съобщават колегите от 24smolian.com, позовавайки се на РИОСВ. При направените проверки са установени щети върху 8 селскостопански животни (говеда и овце) и два пчелина. Най-голям брой щети са регистрирани на територията на община Смолян (в землищата на селата Могилица , Мугла и Полковник Серафимово) и община Баните (в землищата на селата Гълъбово и Сливка). Останалите щети от нападения на кафява мечка над селскостопански животни са регистрирани в землищата на град Чепеларе и град Неделино.
Нападенията са в близост до две от кърджалийските общини – Ардино и Кирково. 
При всички огледи е констатирано, че щетите са нанесени от кафява мечка.  Изготвени са предложения за обезщетение на собствениците.
РИОСВ – Смолян призовава стопаните на селскостопански животни и пчелини да предприемат превантивни мерки по опазване им. Част от мерките за предотвратяване на нападенията са поставяне на телени или електрически огради и недопускането на паша на животните без овчарски кучета и пастир.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0