„Металната“ мафия и колекционер питат къде е статуята на Георги Димитров

„Металната“ мафия и колекционер питат къде е статуята на Георги Димитров

Колекционер на паметници от тоталитарно време се интересувал къде се намира прочутата бронзова статуя на Георги Димитров в Кърджали,

Колекционер на паметници от тоталитарно време се интересувал къде се намира прочутата бронзова статуя на Георги Димитров в Кърджали, която бе демонтирана през 1990-та година, научи 24rodopi.com. „Металната“ мафия от години пресмята колко би спечелила, ако се докопа до бронзовата творба на Стою Тодоров.
Заради нездравия интерес малцина в Кърджали знаят точно къде се намира фигурата на комунистическия лидер. Преди 5 години тя беше в двора на музея, но днес е на друго място.
Паметникът е открит през 1981 година, а днес в мраморното пространство в центъра на Кърджали са останали само стоманобетоновите „монолити“, облицовани с черен гранит.
За статуята напомня картичка от 1988 година, която била отпечатана в тират от 6 000 бройки. Тогава се е продавала за 12 стотинки, а днес колекционери я предлагат за 1 лев.
Припомняме, че мафията на цветни метали извърши най-голямата кражба в района на Паничково в зората на демокрацията. Крадците използваха кран и камион, за да демонтират и транспортират до Асеновград 3-тонна статуя на Орфей за да я претопят за скрап.
Очаквайте видеорепортаж: Паметникът на Вожда все още се пази! Но какво правим с колоните…
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0