Мерки: Без петъчни молитви в джамиите, всеки с лична броеница…

Мерки: Без петъчни молитви в джамиите, всеки с лична броеница…

УВАЖАЕМИ БРАТЯ И СЕСТРИ МЮСЮЛМАНИ , УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ НА ОБЛАСТ КЪРДЖАЛИ, Изправени сме пред голямо изпитание, за което се мо

УВАЖАЕМИ БРАТЯ И СЕСТРИ МЮСЮЛМАНИ ,
УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ НА ОБЛАСТ КЪРДЖАЛИ,
Изправени сме пред голямо изпитание, за което се молим в най-скоро време да се намери избавление. Правителството ни взе нужните и ефективни мерки срещу борбата с новия вирус  – т.нар. коронавирус. Изказвайки нашата благодарност към правителството и всички медици, ние също апелираме да се спазват указанията на съответните институции.
В един от хадисите на Пратеника ни Мухаммед(с.а.с.) се споменава, че едно от най-големите ни блага са „здравето и времето“, които ние оценяваме най-вече след като ги изгубим. Пратеника Мухаммед (с.а.с.) казва: „Лекувайте се, о хора. Наистина за всяка болест Аллах е пратил лек.“ -Хадис. В други хадиси пък се поставя темата за карантината, а именно: „Болният да не отива при здравия“, „Не приближавайте заразно болния на по-малко от  2-3 метра!“, „ Не приближавайте място където има зараза, или ако сте там не излизайте от това място!“, така също „Говейте, за да бъдете здрави!“ .
Във връзка с предпазването  и ограничаването на разпространението на т.нар.коронавирус , Районно мюфтийство Кърджали координирано с Главно мюфтийство взе извънредни  превантивни мерки , а именно :
1.Временно преустановяване на целогодишните Коран курсове и седмичните лекции в джамиите.
2.Преустановяване на мевлидите.
3.Ежедневна дезинфекция на молитвените зали и помощните сгради към джамиите.
4.Призоваваме всички по-възрастни мюсюлмани и тези, които имат симптоми на грип  да изпълняват ибадетите и молитвите си в домовете си.
5.С решение на комисията по Фетва Ви информираме, че няма да се кланя джума намаз (петъчна молитва) в джамиите до края на извънредното положение
6.При взимане на абдест стриктно да се съблюдава личната хигиена.
7.Временно преустановяване на  масови мероприятия като събрание с имами , откриване на ремонтирани джамии, хатим и др.
8.Погребенията са неизбежни, ние сме преходни. В тази връзка ние призовахме имамите и помолихме хората, които имат погребение да вземат участие най-близките роднини на починалия , за да няма натрупване на хора на едно място.
9.По време на поздравите –„Селямлашма“, да не се прегръщаме или ръкуваме, а вместо това в знак на уважение да си  сложим дясната ръка върху сърцето си.
10.В джамията по възможност всеки да ползва индивидуална , личната си броеница.
11.Призоваваме всички към запазване на спокойствие и изпълняване на разпоредбите на държавните институции.
12.Времето което прекарваме у дома да използваме за четене на Корана , други книги, сохбет със семейството си , ибадет и молитва .
Молим се на Аллах да ни дари със здраве и спокойствие , да предпази  нас и нашите семейства, нашата родина и цялото човечество.
Районно мюфтийство-Кърджали
24rodopi.com 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: