Мерилин Хасанова: Най-щастлива съм, когато пациентите, които съм изпратила за лечение, се излекуват

Мерилин Хасанова: Най-щастлива съм, когато пациентите, които съм изпратила за лечение, се излекуват

Мерилин Хасанова paбoти oт 2014 г. в oблacттa нa opгaнизиpaнe лeчeниeтo нa бългapcĸи гpaждaни в бoлници в Typция. В началото на 2019 г.

Мерилин Хасанова paбoти oт 2014 г. в oблacттa нa opгaнизиpaнe лeчeниeтo нa бългapcĸи гpaждaни в бoлници в Typция. В началото на 2019 г. cъздaвa пъpвaтa плaтфopмa в Бългapия зa здpaвнo ĸoнcyлтиpaнe нa бългapcĸи гpaждaни oтнocнo възмoжнocтитe зa пpoвeждaнe нa изcлeдвaния, диaгнocтиĸa и лeчeниe в aĸpeдитиpaни чacтни бoлници нa тepитopиятa нa Peпyблиĸa Typция – „ЖИBOT зa TEБ. Преди броени дни бе отличена с награда за здравен мениджмънт, пише lovestylemag.com.

Мерилин Хасанова е представител съм на няколко турски болници и организира лечението на пациентите от България в Турция.

Лесно ли е за една жена да оцелее в един мъжки свят, правейки бизнес?

-В България има много успешни жени в бизнеса, винаги са били добър пример за мен. Срещите с такива жени ме вдъхновяват и амбицират. Тъй като работя между Турция и България, мога да кажа, че в Турция нещата стоят по съвсем различен начин. Там не е много популярно жени да работят и да заемат високи позиции в бизнеса (има изключения, разбира се). Работих 4 години към Правителствена болница в Анкара, като техен официален представител за България. Беше ми доста трудно в началото, защото в Международния отдел на болницата бях единствен регионален представител – жена. На всички събрания, командировки, събирания и празненства ми ставаше много неудобно и неловко в изцяло мъжка компания, дори в началото питах шефа ми дали може да не присъствам (усмихва се). Колегите ми също усещаха моето неудобство, но положиха много усилия, за да се чувствам добре. Виждайки високите резултати, които постигам, демонстрираха уважение и респект към мен.

Как би оценила здравната ни система?

-За съжаление, не бих могла да дам висока оценка на здравната система в България. Има нужда от спешни реформи, но и не само системата.

България загуби най-ценните си медицински кадри. Голяма част от добрите и амбициозни медицински специалисти напуснаха страната, тъй като им предлагат много по-добри условия за работа и развитие в Западна Европа или в САЩ.

Смятам, че това е огромен проблем, защото каквито и инвестиции да се правят в създаване на модерни болници, оборудвани с високо технологична апаратура, без добри медицински специалисти всичко това е безполезно. Диагностиката също е сериозен проблем, българинът има ниска здравна култура, а липсата на ранна диагностика утежнява още повече ситуацията. Съответно и резултатите са ниски. Това ме натъжава ежедневно. Бих искала да привличам пациенти за лечение в България, вместо да търся възможност за лечение в Турция на болните български граждани.

А ако трябва да направиш паралел с турската?

-Там е съвсем различно,  системата им е абсолютно капитализирана и това кара частните застрахователи да задължават клиентите си да си правят съответните диагностики редовно. По този начин те откриват заболяването в начален етап и лечението е много по-евтино, бързо и високо ефективно. Ролята на държавата също е от много голямо значение. От Министерството на икономиката на Република Турция последните десет години целенасочено субсидират развитието на частните, вече и на държавни болници, за да привличат пациенти от чужбина, които си заплащат лечението в евро или долари. И така отчитат милиарди долари годишен приход от лечение на чуждестранни пациенти в Турция.

Имаш поглед върху живота в южната ни съседка. Има ли съществена разлика между жените там и тук, в България? Какво ти прави впечатление?

-Да, има много съществени разлики. Те имат съвсем различно възпитание и култура. Понякога много ме отблъскват, защото не изпитват никаква нужда да се трудят и да се развиват. Смятат, че трябва да получат всичко наготово, някои са ужасно разглезени, чак непоносимо за мен. Ограничени са в отношение права и свободи, интелектуално също са ограничени. Мога да кажа, че нямат никакво аналитично или логическо мислене. Моите приятелки в България са съвсем различни, образовани, амбициозни, трудолюбиви, развиващи се, информирани, с богата обща култура, вдъхновяващи и ги предпочитам. Туркините също си имат положителни качества, разбира се, по-мили и сладкодумни са, много любезни, държат изключително много на външния си вид. Обожавам стила им на обличане.

 

В края на миналата година Мерилин Хасанова създава платформата „Красота за теб“.

„Целта на моята платформа не е да предлага ринопластики и силикони на всяко второ момиче. Не ми харесва, че младите момичета прибягват до толкова драстични естетични интервенции. В България има нещо сбъркано в това отношение. Млади момичета, които дори все още не са се развили физически достатъчно предприемат ненужни и необратими интервенции“, казва Хасанова.

На въпроса на lovestylemag „Кои са най-желаните процедури тук и в Турция?“, тя отговаря: „И тук има големи разлики, имайки предвид генните разлики, това е нормално. В Турция, например, много често се извършва естетична хирургия за намаляване обема и стягане на гърдите, тъй като те са по-ниски и по-закръглени. Докато в България е обратното, при нас една от най-търсените процедури е за уголемяване на гърди. Ринопластиката там е много търсена процедура, отново понеже имат по-големи и груби носове“.

Снимка: lovestylemag

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0