Менте бюлетини, менте биографии, а: ЦИК-аджии бранят хартията, машини влияят на хипертонията…

Менте бюлетини, менте биографии, а: ЦИК-аджии бранят хартията, машини влияят на хипертонията…

Едни ЦИК-аджии се надпреварват да обясняват ползи и вреди от машинното гласуване. Гости в някакво телевизионно студио, едно от многото,

Едни ЦИК-аджии се надпреварват да обясняват ползи и вреди от машинното гласуване. Гости в някакво телевизионно студио, едно от многото, добило вече печална слава с програмирано участие на всякакви в графата „удобни“ словоизлиятели.

Та, говорят си ЦИК-аджиите как един машинен глас излизал 55 лева, а една хартиена бюлетина ни струвала около 80 стотинки. Нещо математиката и природознанието им е от различно измерение, но нейсе. Хората са на щат нейде си, обяснимо.

Знаете какво е чудото в нощта на изборите – как оцеляват хиляди членове на секции, помъкнали чували, гладни, недоспани, висящи из читалища и коридори като при изтърпяване на наказание „обществено полезен труд“.

Знаете какъв огромен процент от хартиените бюлетини се оказват недействителни. Знаете и как това може да се получи и защо наскачаха като ужилени някои заради въвеждане на видеонаблюдение при броенето.

Е, с машините тези проблеми ще се решат. Ама хакери имало! Айде бе, що за хакер ще хакне машинка без интернет?! Някакъв токаджийски хакер. 

Хипертонията от машинния вот става все по-обяснима. 

В последните около 15 години хартиената бюлетина ни донесе външен дълг от 30 милиарда евро, изчезнали незнайно къде и как милиарди за ремонти на язовири, „електронно правителство“, тръби и какво ли още не. При такава калкулация, съчинените 55 лева на „машинен глас“ звучат нелепо. 

За три десетилетия сте се нагледали на всякакви политици със стъкмени биографии. Откровено дори фалшифицирани. Такива ще има винаги. Поне да ограничим фалшификациите на вота. И в случая не машината е опасна и плашеща. А май резултатите…

24rodopi.com


Машинното гласуване се извършва паралелно, с контролно ръчно броене, като след подаване на своя машинен глас, гласоподавателя получава разпечатан фиш потвърждаващ начина по който е гласувал. Този контролен фиш се пуска в урната за паралелно преброяване. След приключване на изборния ден резултатите от електронното преброяване се засичат с контролните резултати от паралелното ръчно преброяване.

Този метод има следните предимства пред обикновеното гласуване с бюлетини.

1.         Методът предполага по бърза процедура на гласуване и броене на резултатите;

2.         Намалява ролята на субективния фактор – изборната комисия, като тя не може да манипулира резултата;

3.         Премахва възможността за манипулиран (платен) вот;

4.         Изключва възможността за недействителен вот;

5.         Не се печатат предварително бюлетини.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: