Между PR-кампания и PR-езидентска: Време ли е Борисов да се освободи от ген. Мутафчийски или ще падне само министър?

Днешният протест против правителството за пореден път доказа, че коронавирусът е политика. Както в целия свят, така и в България.

Днешният протест против правителството за пореден път доказа, че коронавирусът е политика. Както в целия свят, така и в България. И в буквалния, и в преносния смисъл. От действията на управляващите и мерките им против вируса зависи народната подкрепа към тях или тяхното неодобрение. Има резки скокове в рейтинга на политиците по света и у нас. Турският здравен министър Фахреттин Коджа, например, задмина по подкрепа президента Реджеп Тайип Ердоган, а началникът на НОЩ (Националния оперативен щаб) професор генерал Мутафчийски оглави класацията на най-одобряваните политици у нас, поне в началото на кризата, когато бяха оповестени социологически проучвания (колкото и оцапана и поръчкова да е българската социология, да приемем, че данните са по-близо до вярното – б.р.). Някои видяха в негово лице дясната алтернатива на президента Радев. И двамата военни, и двамата генерали! Българският избирател има слабост към генералите. Мечтае за твърда ръка, която да въведе ред и дисциплина в държавата, подобна на тази в армията. И PR-кампанията на генерала-професор започна. Всяка сутрин и всеки ден. Дали е само PR-кампания или PR-езидентска, засега само гадаем, но неизменната генералска униформа ни връща назад във времето, когато и самият Борисов прохождаше в политиката като Главен секретар на МВР с народното желание за Генерал-на промяна.

Ще изкара ли пълен мандат Борисов, или и третият му ще бъде недоносен, както предишните два. Премиерът е доказал, че умее да лавира и да се освобождава от неудобните си приятели: покойният проф. Божидар Димитров, Цветан Цветанов, министър Симеон Дянков, който дърпаше конците в международната и вътрешната политика в първото правителство. Но помним и как премиерът не успя да се освободи от Цачева и провалът и на президентските избори му костваше втория мандат.
Ще успее ли сега Борисов да се разграничи от проф. Мутафчийски?
Макар гологлавият генерал да бе популярен в началото и да обираше симпатиите на хората с приликите си с Годжи, непрекъснатото всяване на страх и рестриктивните мерки нямаше как да не породят народното недоволство. Едно е спазването на дисциплина и хигиена, което хората сами и доброволно си наложиха, друго е ограничаването на всички свободи и права на гражданите под претекст за борба с коронавируса, което не си пасва с демократичните ценности, а по подхожда на диктаторски режим. То не бяха забрани, рестрикции, ограничения! Контролно-пропусквателни пунктове като във военен режим с всички условия за полицейски и административен произвол, с непрекъснато променящи се заповеди, правила и разпоредби. Следене с дронове кой е излезнал без маски по улицата, или не дай си боже седнал на някоя пейка. С огромни и несъразмерни глоби към извършеното „престъпление“, състоящо се в дишане на малко чист въздух или така необходимите за доброто здраве разходка, физическа активност, спортуване.
Бяха пренебрегвани мненията на медицинските специалисти и сякаш мерките бяха вземани напук- не толкова за ограничаване на заразените лица и спиране на разпространението от инфекцията, а ограничаването на здравите хора. Със заплахи за трупове, чували, камиони. И хората видяха, че не е така. Дори в страни с крайно рестриктивни мерки и ограничения за излизане от дома като Франция, Италия и Испания, не бе постигнат резултат в ограничаването на заразата, а в страни с либерални мерки и без ограничения като Швеция нямаше нито камиони, нито трупове, нито претоварване на здравната система.

Но, Генерал заповеди не изпълнява, той ги издава! Не се вслушва в думите на истинските специалисти! А те ни разказаха за много по-страшни епидемии, които човечеството е преодолявало и без толкова крайни мерки и всяване на страх. С милиони жертви. И когато набиращият популярност доцент Мангъров обясни, че няма нито една жертва на коронавируса у нас, че и по света, проф. Мутафчийски му опонира, че това било гавра с жертвите. Сиреч, те имат пълното право да умират достойно като носители на коронавируса с придружаващите ги заболявания, но ако тези заболявания са причина за смъртта, това вече е гавра с починалия.

Председателят на Българската асоциация на патоанатомите д-р Стоян Алексов сподели, че патолози от цяла Европа твърдят, че нама данни, че коронавирусът е смъртоносен. Това той каза след участието си в международна среща на патоанатомите, под партонажа на Европейскта асоциация по патология, целяща да изясни ситуацията с т.н. пандемия и съответно мерките за предотвратяването на нейното разпространяване. Но когато фактите говорят…Генералът пак не мълчи!

Друга недомислица, която няма как да не обере масовото недоволство на българите в чужбина, е двуседмичната карантина за българите, връщащи се в родината. Сякаш са предварително клеймосани. И то в момент, когато цяла Европа мисли как да спаси туризма и Еврокомисията излезе с препоръки да няма карантина, наложена при придвижване между страните.
Между другото, в края на тази седмица богатите Германия и Австрия отварят някои от граничните си пунктове в очакване на туристи. Бедна България вярва на шефа на НОЩ!
Няма спор, че в близко бъдеще коронавирусът ще сваля и издига правителства. Но дали и в България има почва за развитие на гражданско общество, ще се убедим ако то само постигне някакъв успех без медийната и финансовата подкрепа на олигарси.

И ако не се освободи от ген. Мутафчийски, защото има приемлив рейтинг или май е по-добре да го пази за следващ ход, премиерът по всичко изглежда, че ще се раздели с някой от министрите си – било Кирил Ананиев, било Николина Ангелкова, било… Всъщност, третият има солиден „гръб“, а Ангелкова май още се радва на брюкселска подкрепа. Остава… поне Ананиев.
Ерхан Алемдар, специално за 24rodopi.com

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0