Между 3 и 35 градуса в последните 20 дни на лято`2021 и първите 10 есенни

Време за плаж, но сутрин - хладно, а вечеряте ли на открито – носете си яке. Такъв ще бъде месец септември – последните 20-ина дни от лято`2021 и първ

Време за плаж, но сутрин – хладно, а вечеряте ли на открито – носете си яке. Такъв ще бъде месец септември – последните 20-ина дни от лято`2021 и първите 10-ина на есен`2021.
Средномесечни температури около нормата през септември, очакват синоптиците от НИМХ към БАН.
За равнините те са между 18° и 21°, за високите полета – между 15° и 17°, а за планините – между 3° и 8°. Най-високите температури през септември ще бъдат между 30 и 35 градуса, а най-ниските – между 3 и 8 градуса, по-високи по Черноморието.
Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за равнините е между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските и припланинските райони – от 50 до 80 л/кв.м.
През първите 10 дни от месеца температурите, в по-голямата част от страната, ще бъдат около и под нормата. В началото на периода през страната ще премине студен атмосферен фронт и на много места от запад на изток ще превали и прегърми. Относително спокойно ще бъде времето в първия септемврийски уикенд, но вдните до 10 септември на много места ще има валежи.
През второто десетдневие температурите ще се повишат и ще бъдат близки и малко по-високи от обичайните. През повечето дни от периода времето ще е предимно слънчево. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения има около 13-и и в края на десетдневието, когато се очаква на места да превалява. Температурите ще се понижат.
През третото десетдневие температурите бавно ще се понижават. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения с валежи има около 22-и, 25-и и през последните дни от периода. През втората половина от периода по високите полета на Западна България ще се образуват първите слани.
Припомняме, че на 22 септември в 22 часа и 21 минути настъпва есенното равноденствие и започва астрономическата есен.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0