МВнР привика гръцкия посланик заради затворените ГКПП-та

МВнР привика гръцкия посланик заради затворените ГКПП-та

Заместник-министърът на външните работи Петко Дойков постави въпроса за отваряне на граничните пунктове по общата ни граница с Гър

Заместник-министърът на външните работи Петко Дойков постави въпроса за отваряне на граничните пунктове по общата ни граница с Гърция на среща с гръцкия посланик Димитриос Хронопулос. Днес той бе поканен в МВнР във връзка с новите правила за влизане в южната ни съседка, съобщават от ведомството.
Заместник-министър Дойков подчертал тежката ситуация на ГКПП „Кулата-Промахон“, образувалите се дълги опашки, което причинява огромно неудобство на гражданите. От българска страна бил поставен и въпросът за създаване на отделни коридори на границата за граждани на Европейския съюз и за трети страни, за да бъде по-бързо преминаването.
Както вече 24rodopi.com, без проблеми се преминава през „Маказа“, гръцкият бизнес не иска затваряне на границата с България. От 6 юли български туристи няма да могат да пътуват за Гърция през „Маказа“.
Посланик Хронопулос изразил съжаление за ситуацията и обяснил, че новите правила за влизане в Гърция се отнасят за всички граждани, независимо от тяхната националност и целят да се контролира ситуацията с коронавируса след отварянето на страната за чужди туристи.
Посланик Хронопулос се ангажирал да предаде поставените от българската страна въпроси в Атина и изрази надежда да бъде намерено бързо решение.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0